Egészség

Meglepő módszerek a stressz és a vérnyomás csökkentésére

Ha a magas vérnyomásunkat szeretnénk rendbe hozni, ahhoz elsőként a stresszt kell csökkentenünk az életünkben. Enélkül minden kezelés eredménytelen lesz.

A magas vérnyomást gyógyszeres kezelést igényel, de mi is sokat tehetünk állapotunk javulásáért. Manapság kevés jelentőséget tulajdonítunk neki, de a megfelelő mennyiségű alvás nagyon fontos az egészségünknek, így a vérnyomásunknak is. Ha keveset alszunk, vagy nyugtalanul, akkor a hangulatunkat is befolyásolhatja. Alacsonyabb lesz az energiaszintünk, mentálisan kevésbé leszünk használhatók, feszültek leszünk és ezáltal az egész testünket megviseli a kialvatlanság.

Fotó: shutterstock/Nestor Rizhniak

Fotó: shutterstock/Nestor Rizhniak

Minél hatékonyabban zsonglőrködünk az időnkkel és sikeresen intézzük a családi és a munkahelyi teendőnket, annál kevesebb lesz a stressz az életünkben. Ne hagyjuk, hogy egy helyzet feszültté és idegessé tegyen minket. Persze könnyű ezt mondani, de ha tudatosan szembe nézünk egy-egy szituációval sikerülhet legyőzni a vele kapcsolatos félelmeinket. Tarthatunk például családi problémamegoldó összejöveteleket, ahol megbeszélhetjük a kialakult helyzetet.

Fotó: shutterstock/RossHelen

Fotó: shutterstock/RossHelen

Biztosan furcsán hangzik, de a saját magunk kényeztetése is jelentősen csökkenti a stressz hatását a szervezetünkben. Ha például örömmel és jóízűen megeszünk egy ételt és csak erre az élményre figyelünk, az is lehet nyugtató hatású. De ugyanígy hat, ha teszünk egy sétát egy szép helyen és minden lépést, napfényt tudatosan élvezzük – javasolja a Harvard Medical School. Ugyanígy feltölt és oldja a szorongást, ha meghallgatjuk teljes odafigyeléssel és átéléssel a kedvenc zenénket. Kényeztessük magunkat masszázzsal, legyen az bármilyen, az a lényeg, hogy ellazuljunk. Ha pedig már itt tartunk, akkor a jó öreg relaxációt se felejtsük ki a sorból. Érdemes több módját felfedezni, mint például a vezetett meditáció, mély lélegzéses gyakorlatok, vagy a jóga technikák.