Ha egy laktató, ám minden tekintetben egészséges reggelire vágyunk, amely még a zsírpárnáinktól is segít megszabadulni, akkor a zabpehely a mi ételünk. Érdemes gyakran beiktatni étrendünkbe, ugyanis segít a székrekedés elleni küzdelemben is. Rostjai segítik a gyomor és bél egészségét. Ezzel együtt csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, amelyet kutatások bizonyítanak.
Gyakran érdemes reggelire zabpelyhet enni. Fotó: shutterstock/Africa Studio
Mindezen túl csökkenti a rossz koleszterinszintet a benne lévő antioxidánsokkal, így a szívkoszorúér betegségeit is megelőzi.
A magas vérnyomást is csökkentheti az American Journal of Clinical Nutrition cikke szerint. A zabban béta-glükán nevezetű rost van, amely a gyomorba kerülve zselé állagú lesz és bevonja a gyomrot. Ez jót tesz a gyomorbetegeknek, de a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek is. Ugyanis ezzel a tulajdonságával csökkenti a vércukorszintet és az inzulinrezisztenciát is.
Súlycsökkentésben is segít a zabpehely. Fotó: shutterstock/Syda Productions
Ugyanezen tulajdonsága miatt szerethetik a fogyókúrázók. Ugyanis miután bevonja a gyomor falát a zselé szerű anyaggal, így tovább érezhetünk telítettség érzést, aminek következtében később éhezünk meg. Így elkerülhetjük a nasizást és az üres kalóriák bevitelét a szervezetünkbe.
A zabpehely önmagában gluténmentes étrendbe beilleszthető, de fontos, hogy igazoltan olyan helyről származzon, ahol nem érintkezhetett más gluténtartalmú gabonákkal.






