Egészség

Újabb végzetes betegséget képesek kimutatni a vérből

Olyan betegség kockázatát tudják már kimutatni a vérből, amely idős korban nagy problémát okozhat. Az előzetes tesztek nagy biztonsággal jelzik előre a bajt.

Vérből már számos betegséget ki lehet mutatni. Így nem kell bonyolult és fájdalmas vizsgálatokat elvégezni. Mi több, időben el lehet csípni a betegségeket, ezáltal hatékonyan kezelhetők. A Saint Louisban található University of Washington tudósai forradalmi kísérletet végeztek nagyon jó eredménnyel. A tudósok ugyanis megpróbálták kimutatni a vérből azt, hogy kit és mennyire veszélyeztet az Alzheimer kór. Mindezt úgy, hogy a megvizsgáltak egyike sem mutatta a legenyhébb jellemző tüneteket sem. Vagyis teljesen tünetmentesek voltak.

A jövőben vérvizsgálatból is kimutatható lesz az Alzheimer kór. Fotó: shutterstock/Light spring

A jövőben vérvizsgálatból is kimutatható lesz az Alzheimer kór. Fotó: shutterstock/Light spring

A tudósok a vérben az Alzheimerre jellemző fehérjéket vizsgálták, ez alapján jósolták meg, hogy okoznak-e majd gondot az agyban. Az előzetes vizsgálatok azt mutatják, hogy a betegség-előrejelző teszt 94 százalékos pontossággal képes megállapítani, hogy kialakul-e a majd  betegség – adta hírül a News 4. Természetesen a diagnózisukhoz figyelembe veszik az adott páciens életkorát és genetikáját, vagyis, hogy előfordult-e ilyen betegség a családban.

A teszt kidolgozása még kezdeti szakaszban van, a szakemberek további kutatásokat, kísérleteket szeretnének végezni. Bár az eredmények biztatóak, de arra még várnunk kell, hogy csak elmenjünk vérvételre és abból egyértelműen kiderüljön, kell-e félnünk az Alzheimertől vagy sem.