Egészség

Az elhízás megkétszerezi a halálos kór kialakulásának esélyét

Az elhízás sokkal veszélyesebb, mint ahogyan eddig gondoltuk. Az ismert betegségeken kívül még számos más halálos kór okozója lehet. Pedig az elhízást meg lehet előzni.

Kétszeresére növelheti a rák kialakulásának kockázatát az, ha valaki túlsúlyos. A plusz kilók elsősorban a bél-, a vese-, a hasnyálmirigy-, a petefészek-, a méh- és a nyelőcső-rák kialakulásának kockázatát növelik meg.Az elhízás megduplázza a rák kialakulásának kockázatát. Fotó: shutterstock/SeventyFour

Az elhízás megduplázza a rák kialakulásának kockázatát. Fotó: shutterstock/SeventyFour

Az elhízás és a rák kialakulása közti kapcsolatot a Nemzeti Rákkutató Ügynökség tudósai kutatták, amelynek eredményét a  International Journal of Epidemiology című folyóiratban tették közzé. A vizsgálódást a kutatásban résztvevők genetikai tulajdonságai alapján végezték, nem pedig az éppen aktuális testtömeg indexük alapján. A kutatás eredményei szerint az elhízás például a vesedaganat kockázatát 30-ról 59 százalékra emelte. Ugyanígy a méh rák kockázata 50-ről 106 százalékra, petefészekrák esetében 6 -ról 13 százalékra, nyelőcsőrák esetén 48-ról 110 százalékra nőtt az esély. A hasnyálmirigyrák esetében az elhízás 10-ről 47 százalékra változott, a bélrák esetében pedig 5-ről 44 százalékra emelkedett a kockázat.

Mindennek az oka az, hogy a zsírsejtek arra ösztönzik a többi sejtet, hogy sűrűbben osztódjanak, így okozva káros sejtburjánzást. Mindezen túl a megnövekedett testzsír megemeli a hormonok szintjét, főleg az ösztrogénét és az inzulinét. Mindez rák kialakulásához vezet.

Azt már eddig is tudtuk, hogy az elhízás csontritkuláshoz, szív- és érrendszeri betegségekhez, meddőséghez, májbetegséghez és 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet. A legújabb kutatások tükrében érdemes nagyon odafigyelni a testsúlyunkra, mert ezek a szörnyű kórok megfelelő életmóddal elkerülhetők.