Egészség

Mentális betegség vagy követendő példa?

A legújabb étkezési-zavarról még folyik a vita, hogy mentális betegség-e avagy nem. Ugyanakkor egyre több embert érint. Tünetei komoly egészségügyi következményekkel járnak.

Elsőként 1997-ben regisztrálták ezt az állapotot, amelyet még nem ismertek el klinikai betegségnek, mert a szakértők véleménye szerint a tünetek nem annyira egyértelműek. A neve: ortorexia, aki ebben szenved már-már betegesen, minden esetre túlzottan odafigyel arra, hogy a legegészségesebb ételekkel lássa el a testét. Ez még nem is lenne baj, sőt. De annyira megszállottak lesznek, hogy ennek eredményeképpen olyan ételt és alapanyagokat is megvonhatnak a testüktől, amelyek hiánya komoly betegségekhez vezethetnek. Alultápláltsághoz, elszigeteltséghez, szorongáshoz vezethet és ennek akár halál is lehet a vége. Az is általánosan igaz, hogy aki ebben szenved nem tud szorongás nélkül, spontán étkezni, ráadásul csak az ételek és azok egészségre gyakorolt hatása érdekli. Minden más háttérbe szorul.

Az ortorexia egyelőre még nem egy elismert betegség. Fotó: shutterstock/SunCity

Az ortorexia egyelőre még nem egy elismert betegség. Fotó: shutterstock/SunCity

Az ortorexia a digitális kor jelensége. A betegséget – érthető módon – közösségi oldalak terjesztik a leginkább – jelentette ki Dr. Cristina Hanganu-Bresch a Philadelphiai Tudományos Egyetem egyetemi docense írásában a Medical Humanities folyóiratban. Az ortorexiában szenvedők ugyanis ezeken a közösségi portálokon találnak maguknak olyan követhető csoportokat, egyéneket, kapnak számos információt és így súlyosbodhat az állapotuk. Olyanok is belekerülhetnek ebbe az étkezési zavarba, akik csupán inspiráló egészségügyi tanácsokat keresnek a világhálón, végül pedig teljesen elmerülnek az információkban.

A docens úgy véli, hogy minden ilyen étkezési rendellenesség súlyos mentális betegség, amelyet a lehető leggyorsabban kezelni kell. A University College London 2017. évi tanulmánya szerint az ilyen evési zavarokkal küzdők aránya sokkal magasabb azok közt, akik rendszeresen szörföznek a közösségi oldalakon.