Egészség

A pesszimizmus megbetegít?

Mindig félig van az a bizonyos pohár? Semmi sem sikerül? Egyfolytában aggódsz? Rossz a kedved? Mindazon túl, hogy ez rossz érzés, még az egészséged is veszélybe kerülhet, ha nem változtatsz.

Néha összejönnek a dolgok és csak úgy záporoznak a rossz események. Úgy érezheted, hogy ellened fordult az egész világ, és semmi sem sikerül. De ezek a napok és időszakok elmúlnak és minden visszatér a régi kerékvágásba. Ám, ha benne ragadsz a rossz érzésben és szinte mindenben a legrosszabbra számítasz, akkor könnyen szorongóvá válhatsz. Mindez pedig az egészségedre is negatívan hat. A pesszimizmusnak az egyik egészségügyi mellékhatása lehet az, hogy rosszul alszol. Ez az az állapot, amikor még éjfélkor is a hétköznapi bosszúságokon vagy éppen a lehetséges legrosszabb forgatókönyveken tipródsz. Esetleg az előtted álló feladatok nyomasztanak.

A pesszimizmus betegségeket okozhat. Fotó: shutterstock/pathdoc

A pesszimizmus betegségeket okozhat. Fotó: shutterstock/pathdoc

Ha szeretnéd kipihenni magad, akkor érdemes ebben a helyzetben valami kellemes pozitív képzeletbeli eseményt kigondolni. Olyat, amely boldogsággal, elégedettséggel tölt el – javasolta Dr. Neil Stanley alvásszakértő, akit a CNBC idézett. Azt is tanácsolta, hogy lefekvés előtt már ne végezzünk a lelkünket felkavaró tevékenységet. Például ne akkor számoljuk össze a számláink összegét vagy olvassunk el e-maileket. Mindezen túl pedig ne nézegessük folyton az órát, az csak tovább provokálja az álmatlanságot.

Ha a pesszimizmus eluralkodik rajtad, akkor a szíved is veszélybe kerülhet egy 2006-os finn tanulmány szerint. Tizenegy éven át követtek több mint kétezer embert. Azok, akik szívkoszorúér betegségben vesztették életüket, mindegyikük pesszimistán szemlélte a világot, a többiekkel ellentétben. Persze azért a dohányzás, alkohol, mozgásszegény életmód is befolyásolja ennek a betegségnek a kialakulását.

Amikor borúsan és negatívan állsz a világ dolgaihoz és folyton a legrosszabbra számítasz, akkor agyad több kortizolt termel. Ez a stresszhormon. A tartósan megemelkedett kortizolszint pedig csökkentheti az agy térfogatát – jelentette ki Dr. Janette Nesheiwat sürgősségi orvos. Számos tanulmány igazolja álítását, hogy a stressz elpusztítja az agy azon részén az idegsejteket, amely a memóriáért, érzelmekért és a tanulásokért felelős. A sejtek pusztulását megelőzhetjük, ha mozgással több oxigént juttatunk az agyba – javasolta Kathleen Hall stressz-szakértő. Nem kell feltétlenül edzőterembe járni, elég hozzá egy ugrókötél vagy egy kiadós futás. Ugyanakkor egy legalább 15 perces meditáció is képes csökkenteni a stressz és annak káros hatásait. Igaz, ezt rendszeresen érdemes végezni.

Kicsit hihetetlennek tűnik, de el is határozhatjuk, hogy véget vetünk a pesszimizmusunknak. Csak el kell dönteni, és máris sokat tettünk az egészségünkért.