Egészség

Elkerülnéd a memóriavesztést és a szívbetegségeket? Egyél céklát

A céklát nyugodtan nevezhetjük a mi szuper ételünknek. Olyan vitaminok és ásványi anyagok vannak benne, amelyek nélkülözhetetlenek az egészségünkhöz. Kimondhatjuk: több mint egészséges.

Már a színe is gyönyörű a céklának, bár vannak a bíbornál sokkal világosabb, sőt akár sárga változatai is. Mi több, olyan is létezik, amelyet ha ketté vágunk, spirál alakban színezett. Ez a földes ízű zöldségünk rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mindemellett elhanyagolható mennyiségű kalória van benne. Tetemes mennyiségű folsav, kálium, magnézium, vas, foszfor, C- és B6-vitamin forrása.

A cékla akár gyógyszer is lehet. Fotó: shutterstock/Dani Vincek

A cékla akár gyógyszer is lehet. Fotó: shutterstock/Dani Vincek

A cékla több mint egészséges étel, gyógyszer is egyben. Ha minden nap eszünk belőle, számos egészségügyi problémánk megoldódhat. Például csökkenti a magas vérnyomást, a néma gyilkost hatástalanítja. Amikor ugyanis céklát eszünk, néhány óra múlva 4-10 Hgmm-el alacsonyabbá válik a vérnyomásunk. Mindez a magas nitrátszintjének köszönhető. Ugyanis kitágítja az ereket, ezzel javítva a vér áramlását. Mindez a hatás hat órán keresztül tart.

Ugyanígy a benne lévő nitrát javítja a test oxigénfelhasználását legalább 20 százalékkal. Ennek köszönhetően feltölt energiával. Jól tudják ezt a sportolók is. Fáradt vagy és kimerült – igyál egy céklás turmixot. Hamarosan lesz energiád a feladatok elvégzéséhez.

Piros pigmentjeinek köszönhetően a cékla csökkenti a testben keletkezett gyulladásokat. A magas rost tartalma pedig a belekre van jó hatással. Segíti az emésztést, ezáltal a méregtelenítést is. Mindezen túl a belekben élő jó baktériumokat is táplálja.

Elménk fitten tartásában is nagy segítségünkre lehet a cékla. Mivel kitágítja az ereket, így az agy vérellátása is javul. Tanulmányok szerint különösen a frontális lebenyre van ez jó hatással, amely a döntéshozatalért, memóriáért felelős. Javítja a reakcióidőt – hívta fel a figyelmet a Nutrition explained.

A fogyókúrában is remek partner a cékla. Miután kevés kalóriát, de sok tápanyagot tartalmaz, így akár minden étkezéshez be lehet tervezni. Lehet belőle turmix, saláta avagy savanyúság is. A dús rost tartalma pedig telítettségérzéshez járul hozzá.

A cékla akár édességekbe is tehető, például a vörös bársony tortába.