Egészség

Ízületi fájdalom ellenszere a mozgás

Ízületi fájdalom esetén a mozgás fájdalmas és legszívesebben ki is hagynánk. Ám a mozgás, bármennyire hihetetlen is, hosszú távon csökkenti a fájdalmat a vállban, csípőben, bokában vagy a térdben.

Az ízületi fájdalomban az a nagyon rossz, hogy bármennyire fáj, akkor is mozgatni kell. Persze nem akárhogy, de akkor is mozgatni kell. Ha helyesen csináljuk, akkor segíthet késleltetni vagy akár el is kerülni a durvább beavatkozásokat vagy akár a műtétet is.

Az ízületi fájdalommal mozogni kell, akkor is, ha fáj. Fotó? shutterstock/steph photographies

Az ízületi fájdalommal mozogni kell, akkor is, ha fáj. Fotó? shutterstock/steph photographies

A mozgást nem elég csak egyszer-egyszer végezni, fontos a rendszeresség. Időt kell szánni rá. A legnehezebb elindulni, de amint túllendültünk a kezdeti nehézségeken, már könnyebben megy majd. Már fél órás mozgás elég ahhoz, hogy javulásnak induljon az állapotunk. Tíz perces séta, avagy fél óra edzés reggel és fél óra este már sokat segíthet. Építsük be a napi rutinprogramok közé a mozgást. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni és drága edzőterembe járni. Például ne lifttel menjünk az emeletre, hanem lépcsőzzünk. Sétáljunk egy vagy két buszmegállónyi haza vagy a munkahely felé. Az is megoldás, ha távolabb parkolunk az úti célunktól és ezt a távolságot tegyük meg gyalog. Telefonálás közben is tehetünk nyújtott lépéseket a szobában vagy az irodában. Tehetünk közben előre és hátra egy egy lépést, hajlítsuk be a térdünket, majd folytassuk a másik irányba. Végezhetünk guggolást vagy sarokemelést. Kerékpározhatunk is, az is hasznos mozgásforma. De az üzletről-üzletre való sétálás is remek mozgásforma – javasolja a Harvard Medical School. A havat és az avart is érdemesebb kézzel, lapáttal vagy gereblyével összesöpörni. Ez a mozgás is jót tesz.

Ha íróasztal mellé vagyunk kényszerítve a munkánk miatt, akkor válasszunk inkább álló asztalt. Ha ez nem lehetséges, akkor használjunk óriáslabdát szék helyett.