Egészség

Előzd meg a szívbetegségeket, legyen kutyád!

A kutyák sokat tehetnek az egészségünkért - állítják kutatók. Kis túlzással, receptre kellene felírni a tartásukat, olyannyira nagy a „gyógyhatásuk”, számos komoly betegséget meg is előzhetnek.

Azoknak, akik kutyát tartanak, rendszeresen mozogniuk kell a szabadban. Naponta kétszer-háromszor ugyanis le kell vinni az ebet sétálni és szükségét végezni. A rendszeres mozgás pedig nem csak a kutyának, hanem gazdájának is jót tesz. Különösen a szívnek hasznos a sok mozgás.

Kutyát tartani egészséges. Fotó: shutterstock/Javier Brosch

Kutyát tartani egészséges. Fotó: shutterstock/Javier Brosch

Cseh kutatók vizsgálták meg kutyatulajdonosok egészségét. A Brno St. Anne Egyetemi Kórház vezetésével végzett tanulmányban több mint 2 ezer embert vizsgáltak meg, akik 24 és 65 év közöttiek voltak és sosem küzdöttek semmilyen szívbetegséggel. Alaposan felmérték egészségügyi állapotukat és kikérdezték életmódbeli és étkezési szokásaikról. Azt találták, hogy sokkal többet mozognak másoknál és az étkezésükre is jobban odafigyelnek. Ezért a megvizsgáltat között nem volt jellemző a cukorbetegség és ezáltal a szívbetegség. A cukorbetegség ugyanis fokozza a szívbetegség kialakulásának kockázatát. A kutyásoknak magasabb volt a HDL-koleszterin szintjük, – vagyis a „jó” koleszterin -, mint azoknak, akiknek nem volt háziállatuk – nyilatkozta a kutatás vezetője Dr. Andrea Maugeri, akit a Daily Mail idézett.

Ugyanakkor azt is megfigyelték, hogy a kutyatulajdonosok nagyobb valószínűséggel dohányoztak. Mivel a kutatás még 2030-ig folytatódik ás öt évente megvizsgálják a résztvevőket. Éppen ezért teljes bizonyossággal még nem lehet azt állítani, hogy a kutyatulajdonosok teljesen védettek a szívbetegségektől, de nagyon úgy néz ki – tette hozzá Dr. Maugeri.

A kutyatartás – más tanulmányok szerint – jobb mentális egészséget és a magányosság érzésének csökkenéséhez vezet. Ezek is hozzájárulhatnak a szívroham kockázatának csökkenéséhez.