Egészség

Meglepő oka lehet annak, ha sűrűn járunk a mellékhelyiségbe

Gyakori vizelési ingernél sokszor elintézzük azzal a problémát, hogy nők vagyunk, és az ezzel jár. Pedig lehet, hogy komoly, sőt meglepő okok, betegségek állhatnak a háttérben. Érdemes utánajárni.

Felettébb kényelmetlen és kellemetlen, ha gyakran kell mellékhelyiséget keresni, vagy már eleve úgy tervezzük utunkat, hogy bármikor elvégezhessük kisdolgunkat haladéktalanul. De mennyi a normális avagy egészséges mellékhelyiség-látogatási szám egy nap? A válasz: egy nap alatt négy és nyolc közötti a bűvös szám, amely attól függ, hogy mit eszünk és iszunk, valamint mennyit és mit mozgunk – jelentette ki Dr. Marc Bubbs kanadai orvos.

A sűrű vizelési ingernek sok oka lehet. Fotó: shutterstock/Lion Day

A sűrű vizelési ingernek sok oka lehet. Fotó: shutterstock/Lion Day

Előfordulhat, hogy csak azért látogatjuk meg a legkisebb helyiséget, mert több koffeint ittunk, vagy egyszerűen többet ittunk a hőség miatt, de akár komoly betegségre is utalhat ez a tünet.

A gyakori pisilésnek nem ellenszere, ha tartogatjuk és így próbáljuk csökkenteni a számot. Ez ugyanis bakteriális hólyag-fertőzéshez vezethet, amelyek akár a vesét is érintheti.

A gyakori vizelés hátterében lehet húgyúti fertőzés is. Mindenképpen erre gyanakodjunk, ha a vizelés kellemetlen vagy fájdalmas. Ebben az esetben azonnal javasolt orvoshoz fordulni.

Nem is gondolnánk, de a magasabb vércukorszintre is utalhat, ha sűrűn megyünk wc-re. Ennek oka, hogy ebben az esetben szomjúság okán rengeteget iszik a beteg.

Az a nagyon egyszerű oka is lehet a gyakori pisilésnek, ha túl sok vizet iszunk. A vízivás egészséges, sőt tanácsos, de ennek is van mértéke, mert mértéktelenül veszélyes lehet. Kimoshatja ugyanis a nátriumot a szervezetből, amelynek hatására még szomjasabbak leszünk.

A túl sok kávé vagy alkohol is okozhatja, hogy gyakran meglátogatjuk azt a helyet, ahová a király is gyalog jár. De férfiaknál a megnagyobbodott prosztata is ilyen tünetekkel jár. Ám ebben az esetben az is jellemző, hogy csak keveset sikerül minden alkalommal “produkálni”.

A vérnyomást kezelő gyógyszerek is okozhatnak sűrű vizelést. Ha erre gyanakszunk, akkor érdemes orvosunkkal konzultálni. Ugyanakkor a székrekedés is okozhat sűrű vizelési ingert.

A menopauza és az ösztrogénegyensúly hiánya is oda vezethet, hogy gyakran kell a mellékhelyiségbe mennünk. Ugyanakkor arra biztos nem gondolnánk, de a túlsúly is oka lehet.