Egészség

A hús életmentő lehet?

Könnyebben kapnak meg egy nagyon komoly betegséget a vegetáriánusok, mint azok, akik húst esznek - derült ki egy új tanulmányból. Ezen kívül azonban biztonságban lehetnek más komoly betegségektől.

Mivel a vegetáriánusok nem esznek állati eredetű termékeket, így számos fontos vitamin nem kerül be a szervezetükbe – állítják az Oxfordi Egyetem tudósai. A kutatók 18 éven át 50 ezer embert figyeltek meg. Arra jutottak az akadémikusok, hogy a vegetáriánusok és a vegánok 20 százalékkal nagyobb arányban kaptak stroke-ot, mint a húsfogyasztók.

A vegán étrendből hiányozhatnak alap vitaminok. Fotó: shutterstock/marilyn barbone

A vegán étrendből hiányozhatnak alap vitaminok. Fotó: shutterstock/marilyn barbone

Mindezt azzal magyarázzák, hogy a vegetáriánusok és vegánok vérében alacsonyabb volt a koleszterin szint és olyan fontos vitaminok, mint például a B12-Vitamin. Következtetéseiket a British Medical Journal-ban tették közzé.

Ugyanakkor azt is felfedezték, hogy a szívkoszorúér betegségek azonban jobban elkerülték azokat, akik a húsmentes életet választották. Összességében 22 százalékkal csökkent a kialakulásának kockázata esetükben.

A húst elhagyók között továbbá jellemző volt, hogy alacsonyabb a testsúlyuk, kevésbé szenvednek cukorbetegségben és a magas vérnyomás is kevésbé volt jellemző rájuk.

A kutatók tovább vizsgálják az eredményeket, sőt további vizsgálatokra is készülnek. Az eredményeiket több tudós is vitatta arra hivatkozva, hogy a kimutatott kockázati eltérés csekélynek mondható a húsevők és vegetáriánusok közt.