Egészség

Tollaslabdázz az egészséges agyért

Az agyat ugyanúgy karban kell tartani, mint testünk izomzatát. Tréningezni kell és feladatokkal ellátni. Ugyanakkor, az izommunka és az agy teljesítménye összefügg.

Arra voltak kíváncsiak japán tudósok, hogy miként hat az agyra a tollaslabdázás. Meglepő eredményre jutottak. Arra kértek húsz embert, hogy tollasozzanak és futópadon fussanak tíz percig. A gyakorlatok előtt és után speciális tesztet töltöttek ki az alanyok, amelyek eredményét kielemezték a tudósok.

A tollaslabda javítja az agy működését. Fotó: shutterstock/Quality Stock Arts

A tollaslabda javítja az agy működését. Fotó: shutterstock/Quality Stock Arts

Arra jutottak a kutatók, hogy a tollaslabda játék igen nagy hatással van az agyra. Véleményük szerint ez a játék arra ösztönzi a résztvevőket, hogy gyorsan döntsenek és használják a koordinációs képességeiket. Ezek pedig hosszú távon pozitív hatással vannak az agyra. Bár arra már korábban is találtak bizonyítékot, hogy a mozgás segíthet megelőzni betegségeket, például a demenciát. Ez alkalommal azonban arra voltak kíváncsiak a tudósok, hogy az agy azon területére milyen hatással van ez az összetett mozgás, amely a figyelemért, a szervezésért és tervezésért, a feladatok kezdeményezéséért, az érzelmek szabályozásáért és az önellenőrzésért felelős.

Azt tapasztalták a tudósok, hogy a tollaslabdázás után jelentősen javultak a tesztek eredményei, mint előtte. Ugyanez azonban nem volt elmondható a futás utáni tesztekre. A végeredményt a japán tudósok a PLOS One folyóiratban tették közzé. Azt is közölték, hogy a biztos eredményhez és az összefüggések megértéséhez azért további kutatásokra van szükség.

Számos kutatás létezik már a mozgás hatásáról az agyra, különböző eredményekkel. Egyben azonban egyet értenek a kutatók, hogy mozogni kell, legyen az bármi, akár kertészkedés vagy kutyasétáltatás és jótékony hatása van az agyra.