Egészség

Minél több kávé, annál kevesebb esély epekőre

A kávé jótékony hatásáról már többször írtunk, például a bőrünk is nagyon örül neki. Ám most újabb pozitív egészségügyi hatását fedezték fel kutatók, amely sok fájdalomtól szabadíthat meg.

Akinek volt már epekő rohama, az jól tudja, hogy mennyire fájdalmas tud lenni. De megelőzhetjük ezt a fájdalmat egy igen egyszerű módszerrel. Vagyis megelőzhetjük, hogy epeköveink legyenek és szenvedjünk tőlük.

A sok kávé jótékony hatású lehet. Fotó: shutterstock/Africa Studio

A sok kávé jótékony hatású lehet. Fotó: shutterstock/Africa Studio

Ehhez nem kell mást tenni, mint napi hat csésze kávét meginni. Soknak tűnhet, de csak ekkora mennyiségben hatásos, napi kettő csésze sajnos nem elegendő. (A napi egy csésze kávé csak három százalékkal csökkenti az epekő kialakulásának kockázatát.) Ezt állítják dán kutatók, akik a Koppenhágai Egyetemi Kórházban végeztek kutatásokat. Több mint 104 ezer felnőttet követtek 13 éven át. Azt figyelték, hogy a kávéfogyasztási szokásaik miként befolyásolják az epekőképződést. Azt tapasztalták, hogy a nagy kávéfogyasztóknál 23 százalékkal csökkent az epekő kialakulásának kockázata. Ezt azzal magyarázzák, hogy a kávéban lévő koffein megakadályozza a koleszterin képződését az epehólyagban – közölte a Daily Mail.

Ask Tybjaerg Nordestgaard a kutatócsoport vezetője elmondta: ” A kávé által kiváltott epesav-termelés növekedése csökkentheti a koleszterin epekövek kockázatát.”

Nyilván a kutatók nem ristretto töménységű kávéra gondoltak a napi hat kávénál, hanem azért enyhébb változatára.