Egészség

Szeptemberben az Alzheimer-kórra figyelünk

A Nemzetközi Alzheimer Társaság előbb egy világnapot, majd egy egész hónapot dedikált a memóriavesztéssel járó betegségnek. Így szeretnék felhívni a figyelmet az egyre többeket érintő betegségre.

Szeptemberben rendezvénysorozattal próbálják felhívni az emberek figyelmét a világ számos országában az Alzheimer-kórra, amely a statisztikák szerint három másodpercenként szed áldozatot a Földön. Az Alzheimer Világnap szeptember 21-én van, amely a Nemzetközi Alzheimer Társaság hozott létre 1994-ben és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) támogatását élvezi. A kezdeményezéshez nyolcvan ország csatlakozott, köztük Magyarország.

A betegenek és hozzátartozóiknak is szüksége lehet szakszerű segítségre. Fotó: shutterstock/Lightspring

A betegenek és hozzátartozóiknak is szüksége lehet szakszerű segítségre. Fotó: shutterstock/Lightspring

A világnap és az egész hónapos rendezvénysorozatok célja, hogy felhívja a betegség terjedésére és veszélyére a figyelmet, valamint eloszlasson jónéhány tévhitet. Magyarországon a nemzetközi naphoz és hónaphoz kapcsolódó rendezvényeket a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága koordinálja, illetve szervezi.

A társaság segítő kezet nyújt egész évben a betegségben szenvedőknek és hozzá tartozóiknak. A tájékoztatáson, érdekképviseleten és tanácsadáson kívül felkészítik a családtagokat is a betegek gondozására.

Ha a családban Alzheimer-kórral élő beteg van, nem egyszerű a gondozása. Nem csak fizikailag jelent kihívást, hanem a gondozó hozzátartozónak lelkileg is. Ugyanis fel kell dolgoznia azt, hogy szerette személyisége „eltűnik”.

Az Alzheimer-kór gyógyíthatatlan betegség, ám a pusztítása lassítható különböző gyakorlatokkal.