Egészség

Refluxod van? Érintett lehetsz

Gyomorsavlekötőket vont ki a forgalomból a az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). Ha ilyen gyógyszert szedtél, keresd fel orvosodat a további terápia érdekében.

Olyan gyomorsavlekötő gyógyszereket vont ki az OGYÉI a forgalomból, amelyekben ranitidin nevű hatóanyag van. Teszi mindezt azért, mert a svájci gyógyszerhatóság riasztás adott ki. Ugyanis a ranitidin hatóanyag nitrozamint tartalmazott, amelyet egyértelműen rákkeltőnek minősítettek.

Savlekötő gyógyszereket vontak ki a forgalomból. Fotó: shutterstock/Victor Moussa

Savlekötő gyógyszereket vontak ki a forgalomból. Fotó: shutterstock/Victor Moussa

A hatóság közleménye szerint, amelyet az MTI idézett, az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálja az esetet és javasolja a gyógyszerek minden tagállamból történő kivonását.

Így egész Európában hiába keressük a gyógyszertárakban a Ranitic 150 mg filmtablettát, a Ranitic 300 mg filmtablettát, a Ranitidin 1A Pharma 150 mg filmtablettát és a Ranitidin 1A Pharma 300 mg filmtablettát.

De nem csak ezeken vonkáj ki a forgalomból, hanem a többi ranitidin tartalmú gyógyszerket is. Ezek: Zantac 150 mg filmtabletta, Zantac 300 mg filmtabletta,

a Zantac 25 mg/ml oldatos injekció, az Ulceran 150 mg filmtabletta, Ulceran 300 mg filmtabletta, az Umaren 150 mg filmtabletta és az Umaren 300 mg filmtabletta.

A ranitidin egyébként hisztamin H2 receptorblokkoló, amelyet a túlzott gyomorsav termelés esetén alkalmaznak. Így felírják azoknak, akiknél refluxot állapítottak meg, illetve nyombél- illetve gyomorfekélyt szeretnének megelőzni, gyógyítani.

Ha ilyen gyógyszert szedsz, mindenképpen fordulj kezelő orvosodhoz a további terápia érdekében.