Egészség

Hogyan egyél kevesebb sót – az egészséged érdekében?

Kis mennyiségű sóra nagy szüksége van a testünknek. Ám manapság sokkal több jut a szervezetünkbe úgy, hogy sokszor észre sem vesszük. De van mód arra, hogy kevesebb sót fogyasszunk.

Több életfolyamatunkhoz szükségünk van sóra, ám a nagy mértékű fogyasztása már inkább káros az egészségünkre. Nagyjából néhány csipetnyi kellene csak, de ennél azért jóval több jut a szervezetünkbe. Akár hússzor több, mint az egészséges mérték. A felesleges sót többnyire a szervezet kiüríti, de vannak olyanok, akiknek testében megköti a vizet, és ezáltal megemeli a vérnyomást.

A sok só árthat az egészségünknek. Fotó: shutterstock/beats1

A sok só árthat az egészségünknek. Fotó: shutterstock/beats1

A felesleges sót többnyire a kész és feldolgozott élelmiszerekkel visszük be a szervezetünkbe. Ilyenek például a chipsek, felvágottak, füstölt  húsok, konzervek, gyümölcslevek és gyorséttermi ételek. De van mód arra, hogy kevesebb sót vigyünk be a testünkbe.

Az egyik legjobb módja annak, hogy kevesebb só kerüljön az ételünkbe az, ha változatosan használjuk a fűszereket. Ha friss és szárított fűszereket használunk, akkor az ételek íze jobb lesz és kevésbé érezzük szükségét a sózásnak. Ugyanígy gazdag ízt kölcsönöz a húsoknak és zöldségeknek, ha változatos olajokat használunk az elkészítésükhöz. Az is fokozza az ízeket só nélkül, ha lepirítjuk őket. Igaz ez a húsokra és a zöldségekre is – javasolta a Harvard Medical School.

Hihetetlen, de a kenyér is sok sót tartalmaz, főleg a fehér kenyér. Ám nem érdemes hirtelen a teljes kiőrlésű kenyerek felé fordulni, mert azokba is jelentős mennyiséget tesznek azért, hogy finom legyen. Érdemes a kenyeret ezért kiiktatni az étrendünkből és egyéb alternatívákat keresni.

Javasolt természetes alapanyagokat vásárolni az ételeinkhez és kerülni a feldolgozott élelmiszereket.