Egészség

Úgy gondolod a kézfertőtlenítővel biztonságban vagy?

Sokan használnak kézfertőtlenítőt utazás során vagy épp mosdóhasználat után. Hasznosnak gondoljuk, de most tudósok vizsgálták a kézfertőtlenítők hatását, és érdekes eredményre jutottak.

Mindenki nagyon bízik a kézfertőtlenítők hatásában. Azt is feltételezzük róla, hogy megvéd az infuenza vírustól. Még az orvosok is használják, pedig lehet, hogy nem is annyira hatásos, mint feltételezzük. A japán Kyoto Profitikai Egyetem tudósai ugyanis azt figyelték meg, hogy az influenza vírust nem hatástalanítja a kézen a fertőtlenítő zselé – adta hírül a Daily Mail. Mi több két percnyi fertőtlenítős kezelés után sem pusztult el a vírus a kézről.

Az influenza vírus ellen nem véd a kézfertőtlenítő. Fotó: shutterstock/Elizaveta Galitckaia

Csak négy percnyi intenzív zselés dörzsölés után sikerült eltüntetni az influenza vírust a vizsgálatban résztvevő önkénteseknek a kezükről. A kézfertőtlenítők mindegyike alkohol tartalmú, amely adott esetben elpusztíthatja a vírusokat. A kézfertőtlenítő zselék összetevői arra alkalmasak elsősorban, hogy a baktériumokat elpusztítsák. Ugyanakkor a japán tudósok kísérletei egyértelműen bizonyították, hogy az influenza vírusok gyors elpusztítására nem igazán alkalmasak.

A tudósok ehelyett azt javasolják, hogy influenza szezonban – és úgy egyébként is – fertőtlenítős szappannal mossunk alaposan dörzsölve a kezet, legalább harminc másodpercig. Ez az eljárás sokkal hatékonyabban tisztítja a kezet, mint a fertőtlenítők.