Egészség

Befolyásolhatod a tested működését, akár hosszabban is élhetsz

Hallottad már azt a szót, hogy biohacking? Tudod mit jelent ez a kifejezés? Pedig korábban sosem tapasztalt életminőséget érhetünk el vele. Akár az életünket is meghosszabbíthatjuk vele.

A biohacking nem mást, mint a testi és szellemi képességeink eddig ismeretlen mértékű kibontakoztatása. Hatására az emberi élettartam kitolódik, és korábban sosem tapasztalt életminőséget érhetünk el vele. Biohacker pedig az, aki saját testének biológiájába avatkozik bele, hogy az még hatékonyabban működjön. Persze ez így nagyon furán vagy akár ijesztően hangzik, de nem ennyire rémisztő. Az egész célja a betegségek elkerülése, és a minél hosszabb, egészségben eltöltött élet. Ma már minderre sok módszer és technika áll rendelkezésünkre.

A biohacking azt biztosítja, hogy egészségesen éljünk, ameddig csak lehet (Fotó: shutterstock/Shyntartanya)

A biohackerek között az interneten extrém példákra is bukkanhatunk. Ilyen például az a színvak férfi, aki hangérzékelő antennát ültetett a saját agyába, hogy “hallja a színeket”. De gyakori az is, hogy a hackerek beépített chipekkel befolyásolják, vagy mérik az életfunkcióikat. Ilyen például a cukorbetegeknek beépített glükózmérő.

Hackeld meg magad!
A biohackeléshez nem feltétlenül kell laboratórium. Saját otthonunkban is történhet. – Egyre több a lelkes amatőr, aki átlagemberként igyekszik meghackelni önmagát – mondja Rácz András, aki maga is lelkes biohacker. András – másokhoz hasonlóan – maga is régóta küszködött pánikbetegségével, aminek eredményeképpen előfordult, hogy egy hétig képtelen volt elaludni. Ekkor, végső kétségbeesésében fordult az alternatív megoldások felé és rálelt az „alváshackingre” (sleephacking). Ez annyira bevált, hogy azóta már elkötelezett biohacker.

Az alváson kívül rengeteg dolog van még, amit befolyásolni tudunk. Például az agyműködés azon részeit, amikről eddig azt hihettük, nincs irányításunk fölöttük. Ilyen az úgynevezett neurofeedback technológia, aminek használatával pontos képet kaphatunk agyhullámaink alakulásáról. Ezek a hullámok folyamatosan változnak, így például alvás, sport vagy szex közben is más-más hullámokat produkálunk, de akkor is, ha épp stresszesnek vagy depressziósnak érezzük magunkat. Otthonra is beszerezhető az a fejre tehető elektromos készülék, ami számítógéphez kötött kis tappancsok segítségével követi le a hullámokat. Mintázatuk megismerése segít, hogy minél nagyobb mértékben uraljuk érzelmeinket, és elérjük akár a meditációhoz szükséges mértékű ellazulást is.

cryoszauna

Hidegszauna, más néven cryoszauna (Fotó: Shutterstock)

Mitocharger és hidegszauna
Otthon használhatunk például vörös fényt kibocsájtó, úgynevezett mitochargert is. Ez a szerkezet úgy növeli meg az energiaszintünket, hogy közvetlenül hat azokra a sejtalkotó részecskékre, amelyek a testünk energiaellátásáért felelősek.
Mindezen túl létezik még hidegszauna is, olyan hidegakkus mellény használatával, ami 200 fokos nitrogénnel biztosítja az extrémen alacsony testhőmérsékletet, úgy, hogy nem is fázunk közben. Az így lehűtött szervezet több hőt termel, ami óriási mértékű zsírégetéshez vezet, így elképesztően hatékony fogyókúrás módszer. A hűtős módszert már több szépészeti stúdióban is kínálják.

A biohackingbe tartozik például a meglehetősen extrém módszer, az oxigén megvonás. Ez alkalmas arra, hogy testünk rejtett képességeit aktiválja. Ebben egy hipoxiás légzőmaszk segít, ami csökkenti az agyunkat elérő oxigén mértékét. Azt idézi elő, mintha egy magaslati hegymászást végeznénk. A módszer felturbózza a keringést, az agyi funkciók működését, vagy épp a szexuális teljesítményt. Azért kezeljük óvatosan ezt a módszert!

Fotó: iStock.com/m-gucci

Kirándulás és hideg zuhany kávé helyett
Ugyanakkor otthon vannak ennél sokkal kellemesebb módszerek is arra, hogy egészségünket visszanyerjük, megőrizzük és életünket ezáltal meghosszabbítsuk. Kiránduljunk például sokat vízeséshez, patakhoz, folyóhoz! Az ilyen helyeken negatív ionokban gazdag a levegő, ami képes arra, hogy semlegesítse a minket körülvevő baktériumokat és vírusokat.

További jó tanács, hogy viseljünk kék fényt szűrő szemüveget munka közben! Kevesen tudják, hogy az ember belső órája a színhőmérséklet alapján működik, és a minket körülvevő monitorok kék fénye rontja a pihentető alvás esélyét.

Az is remek módszer, hogy zuhanyozzunk hideg vízzel a reggeli kávézás helyett. A víz nem csak élénkíti a keringést, de egészséges stresszhormonokkal is ellát, amik koffein nélkül pörgetnek fel.

A biohackingről és a módszerekről október 5-én, Az első Magyar ketofest és biohacking konferencián mindent megtudhatunk.