Egészség

Digitális menstruációs naptár a telefonodra, ingyen

Bár a legtöbben telefonálásra, közösségi oldalakon bóklászásra, üzenetek küldésére, fotózásra használják az okostelefont, ezek a modern kütyük olykor az egészségünkért is sokat tehetnek.

Korábban mutattunk olyan okostelefonos appot, amely segíthet diéták, fogyókúrák hatékony menedzselésében, és olyat is, amely gondoskodik róla, hogy ne feledjük el bevenni a gyógyszereket, pirulákat. Ma ezt a gyűjteményt bővítjük: mutatunk két praktikus és ingyenes megoldást, amelyekkel nyomon követhető a menstruációs ciklus az iPhone-on. Sőt, ennél jóval többre is képesek ezek az appok.

Ezzel az alkalmazással mindent nyilván tarthatunk a ciklusunkról. Fotó: ridikul.hu

Menstruációs naptár az iPhone-on, extrákkal

Első ajánlatunk a Clover, amely jelenleg ingyen tölthető le az App Store-ból. Ez egy teljesen magyar nyelvű ovulációs ciklus naptár, amellyel könnyen figyelemmel kísérhető a menstruáció és a termékenység. Ez pusztán egészségügyi megfontolásból sem utolsó, hiszen a program a menstruációs napokonál több extra bejegyzést is lehetővé tesz, így például egy mozdulattal megjelölhetjük a menstruáció erősségét, a kísérő tüneteket, a hangulatunkat, a hüvelyváladék jellemzőit, az esetleges szexuális együttlétek jellemzőit stb. Ezeken felül szöveges megjegyzést is fűzhetünk minden naphoz. Így visszamenőleg is teljes képünk lesz a ciklusokról.

Emellett a program remekül alkalmazható babavárás, vagy éppen egy nem kívánt terhesség megelőzéséhez is. Előbbinél persze nem hat csodaszerként, utóbbinál pedig nem oldja meg a védekezést, de azt azonnal láthatjuk, hogy termékenység szempontjából melyik nap az esélyes, illetve a legesélyesebb. Azt azért hangsúlyoznánk, hogy a természet tud meglepetésekkel szolgálni, így aki esetleg épp a teherbeesés elkerülésére használná, ne elégedjen meg pusztán a program előrejelzésével. De az esélylatolgatásra mindkét megközelítés esetében jól jöhet.

A program emellett emlékeztethet is a ciklus kezdetére és végére, segít megfigyelni a rendellenes menstruációs időszakokat, ellenőrizhető bele a PMS-t stb. Gyakorlatilag egy tökéletes női naptár, amelyet szerintünk érdemes kipróbálni.

Az iOS 13 is segíthet

A szeptember végén megjelent iOS 13 nem csak a sötét üzemmódot és jópár technikai fejlesztést hozott az iPhone-okra, hanem egy megújult Egészség appot is az Apple-től. Ez az eddig megszokott egészségügyi adatokon túl képes nyilvántartani a menstruációs.

Kevésbé kényelmesen használható, mint a Clover, viszont ha valaki rászánja az időt, akkor talán még a fenti programnál is sokoldalúbb elemzésre és előrejelzésre tehet szert a menstruációját illetően.

Ráadásul az Egészség app alapból része az iOS 13 rendszernek, így nem kell telepíteni, csak egyszerűen használatba venni az iPhone-on.