Egészség

Viszérrel küzdesz? Ősszel gyógyírt találhatsz rá

Ősszel, vagyis épp most érik a vadgesztenye, amely kiváló gyógyírja a visszeres, fájó lábnak. Nincs más dolgunk, mint egy napsütötte délutánon egy parkban össze szedni egy nagyobb adag vadgesztenyét.

Búcsút inthetsz a visszérgyulladásnak és visszértágulatoknak a lábadon, ha vadgesztenye krémmel kened. De nem kell a patikába vagy a gyógynövény boltba rohannod. Most magad is elkészítheted, nem nagy munka és ebben nem lesz semmilyen plusz és kétes adalék.

A vadgesztenye remek gyógyír a visszérre. Fotó: shutterstock/Nataliia Melnychuk

A vadgesztenye krém készítése egy kellemes sétával indul egy közeli, vadgesztenyefákkal teli parkban. Gyűjts össze egy nagyobb zacskónyi vadgesztenyét. Szép, érett, egészséges terméseket válassz. Ha lehet olyat, amely még a szúrós kabátjában van. Az biztosan tiszta.
Otthon pedig annyi a dolog vele elsőként, hogy alaposan mossuk meg a vadgesztenyéket. 10-15 darabot tegyünk turmixgépbe és öntsünk rá tiszta alkoholt, amelyet a gyógyszertárból szereztünk be. Ha nincs otthon ilyen, akkor tiszta vodka is megteszi. Annyi szeszt öntsünk rá, amely ellepi a gesztenyéket és alaposan turmixoljuk össze vele. A masszát pedig öntsük üvegbe és tegyük hűvös, sötét helyre egy hónapig. Tegyünk ugyanígy a maradék gesztenyékkel. A masszát ugyanis később is felhasználhatjuk majd a krémhez.
Amikor letelt az egy hónapnyi várakozási idő, szűrjük le a levét a masszának.
Ezután készítsünk nagyon sűrű zselatint és keverjünk bele 1,5 dl gesztenyekivonatot. Csepegtessünk bele néhány csepp levendula olajat. Alaposan keverjük össze és tegyük üvegbe.
Naponta kétszer javasolt bekenni az érintett részeket. Már egy hét után tapasztalni fogjuk a jótékony hatását.
Használat előtt érdemes bőrpróbát végezni, vagyis bekenni egy kis bőrfelületet a krémmel és hagyni egy napig rajta. Ha nem okoz allergiás reakciót, akkor nyugodtan használhatjuk.