Egészség

Itt az ideje az influenza elleni védőoltásnak

Elérkezett az ősz és ezzel az influenza és az influenza szerű, valamint a meghűléses megbetegedések időszaka. Az influenza elleni oltás védelmet adhat a veszélyeztetetteknek. Itt az ideje beadatni.

Az influenza vírusos megbetegedés, amely gyakran szövődménnyel jár. Azoknál, akiknek gyenge az immunrendszere, akár halálos is lehet. Mivel a betegséget vírus okozza, az sem véd, ha már egyszer elkaptuk, ugyanis nagyon gyorsan újabb mutáció fejlődik ki belőle, amely újra megfertőzhet minket.

Idő kell ahhoz, hogy hasson az oltás. Fotó: shutterstock/REDPIXEL.PL

Az egyetlen védekezési lehetőség, ha felkészítjük az immunrendszerünket sok vitaminnal és beadatjuk az influenza elleni védőoltást. Erre pedig most van itt a lehetőség. Ugyanis a védettség kialakulásához legalább két-három hétre van szükség.
A védőoltást minden évben meg kell ismételni, éppen a változékonyságuk miatt. Az oltást a háziorvosunktól kell kérni.
A védőoltás kifejezetten javasolt a hatvan év felettieknek, szív- és érrendszeri megbetegedéssel küzdőknek. Azoknak is ajánlott, akik krónikus tüdőbetegséggel, anyagcsere zavarral élnek. Mindezen túl olyanok is hasznát vehetik, akik nagy közösségben dolgoznak, mint például a pedagógusok, ápolók, orvosok, bolti eladók vagy éppen tömegközlekedési eszközt vezetnek. Kismamáknak és babát tervezőknek is érdemes élni a védőoltás lehetőségével.

A védőoltásban úgynevezett inaktivált vírusok vannak, amelyek nem okoznak megbetegedést, csupán az immunrendszerünket készítik fel a védekezésre. Ennek ellenére az oltás után jelentkezhet láz, fejfájás, gyengeség, rossz közérzet. Mindezen túl az oltás helyén előfordulhat bőrpír, duzzanat, fájdalom. Ezek a tünetek átmenetiek, néhány napon belül elmúlnak, meggyógyulnak.