Egészség

Mennyire rongálják a szemünket a videojátékok?

Rengeteg időt töltünk a monitorok előtt és nem csak a munkahelyünkön, hanem otthon is. Az egyre élethűbb számítógépes játékok annyira magukkal ragadnak, hogy észre sem vesszük, órákat töltünk velük.

A képernyő előtt töltött idő sok kellemetlenséget, többek közt szemszárazságot, látásromlást is okozhat – hívja fel a figyelmet Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa.

Veszélyben van a látásunk, mert sokat nézzük a monitorokat. Fotó: shutterstock/sezer66

A túlzásba vitt televíziózás vagy számítógépezés mellett a videojátékok is a szem károsodásához vezethetnek, mert ugyanúgy órákra a képernyőre tapad az ember szeme. A homályos látás, a szemirritáció, a szemszárazság, alvásproblémák gyakori tünetek, de hosszú távon komolyabb látásproblémák is felléphetnek. A játékok nagyobb kockázatot jelentenek a felhasználók számára, mert a harsány, villogó fények és színek, a gyorsan változó képernyőképek még nagyobb stresszt jelentenek a szemünk és az agyunk számára.
A gyermekek esetén kiemelten fontos figyelni arra, hogy a tablettel, számítógéppel töltött idő, vagyis amikor a szem közeli fókuszálásra van kényszerítve, megfelelő mértékben ellensúlyozva legyen szabadban töltött játékidővel. Kutatások igazolják, hogy gyermekeknél a rövidlátás kockázatának kialakulása is jelentősen megnő, ha túlsúlyba kerül a videojátékokkal töltött idő. A jó hír az, hogy megfelelő odafigyeléssel a tünetek csökkenthetők, a javasolt óvintézkedések betartásával tehetünk a látásunk megóvásáért – mondja Dr. Nagymihály Attila.

Íme, néhány egyszerű, könnyen betartható javaslat, ami megvédi a látásunkat, miközben elmerülünk a virtuális valóságban:

1. Távolság a képernyőtől
Fontos ügyelni arra, hogy elég távol legyünk a monitortól, ami általában 2,5-7 métert jelent a képátló méretétől függően. Minél nagyobb a készülék, annál távolabb kell elhelyezkedni a tévézéshez, játékhoz.

2. Gyakori szünetek
Érdemes félóránként pihentetni a szemet, és ügyelni arra, hogy ebben az időszakban olyan távolságra nézzünk, ami messzebb van a képernyőnél.

3. Megfelelő világítás
Sokszor fokozza a játékélményt, ha teljes sötétség van a szobában, és lekapcsolunk minden fényforrást, de ez nagyon rossz a szemnek. Mindenképp kell valami plusz fényforrás a helyiségbe.

4. Szem nedvesítése
Ha keveset pislogunk a gép előtt, a könnyfilmréteg elterülése kevésbé optimális. Ha száraznak érezzünk szemünket, használjunk tartósítószermentes műkönnyet.

A számítógépes játékok közt is egyre inkább teret hódítanak a virtuális szemüveggel használható alkalmazások. Több kutatás is készült arra vonatkozóan, hogy a virtuális szemüvegben történő játék tulajdonképpen kíméli a szemet abból a szempontból, hogy kevésbé okoz szemszárazságot. Egy virtuális headset használata a jövőben megoldást jelenthet azok számára is, akik munka miatt ülnek sokat a gép előtt, és emiatt száraz a szemük – magyarázza Dr. Nagymihály Attila.