Egészség

Felfedezés, amely sokak életét megmentheti

A japán tudósok legújabb felfedezése alapjaiban változtathatja meg a gyógyítást. Olyan betegeket is meg tudnak menteni majd vele, akiknek már nem lenne szinte semmi esélyük sem az életre.

Balesetek sérültjeit, akik nagyon sok vért vesztettek, az orvosok csak úgy tudják megmenteni, ha azonnal vért adnak nekik. Ám ez nem mindig lehetséges a helyszínen és a kórházba érkezve már túl késő. Az is időbe telik, míg kiderül, hogy milyen típusú vérre van szüksége a betegnek. Ráadásul nem mindig van raktáron megfelelő típusú vér.

A művérrel balesetet szenvedett embereket menthetnek majd meg. Fotó: shutterstock/LightField Studios

Éppen ezért nagy hír, hogy művért fejlesztettek ki japán tudósok Tokorozawa városában a National Defense Medical Collegeban. Azt állítják róla, hogy vércsoporttól függetlenül adható annak, akinek vérátömlesztésre van szüksége. A művér vörösvértestekkel rendelkezik, amely szállítja az oxigént és vérlemezkét is tartalmaz, amely a véralvadásért felel akkor, amikor a bőrt valamilyen sérülés éri. Ezzel a találmánnyal azok a sérültek is megmenthetők, akiknek a baleset helyszínén van szükségük sürgősen vérre.

A tudósok nyulakon tesztelték a művért. Tízből hat nyúl túlélte a kísérletet.

A művér különlegesebb hűtés nélkül egy éven át eltartható. Az emberi vért ezzel szemben csak négy napon át lehet eltartani, a vörös vértestek pedig 20 nap után elkezdenek lebontani.
A művért úgy fejlesztették ki, hogy nincs benne antitest vagy antigén, ami lehetővé teszi, hogy bárki, bármilyen vércsoporttal megkaphassa.