Egészség

Hihetetlen hatása lehet a hagymának

Biztató eredményt figyeltek meg tudósok azoknál a nőknél, akik rendszeresen fogyasztottak nyers hagymát és fokhagymát.

A hagyma és a fokhagyma megosztó zöldség, lehet nagyon szeretni és ellenkezőleg is. Abban persze egyet érthetünk, hogy fogyasztása után nem feltétlenül érdemes társasági programot szervezni a leheletünk miatt.

A hagyma megelőzheti a mellrák kialakulásának kockázatát. Fotó: shutterstock/Alena Haurylik

Ám a közelmúltban a University of Buffalo és az University of Puerto Rico tudósai olyan felfedezést tettek, amely el is feledtetheti a hagymák ezen tulajdonságát és akár gyógynövénnyé emelheti azokat. A tudósok több mint hatszáz puerto ricoi nő étkezési szokásait elemezték ki 2008 novembere és 2014 jóniusa között. Arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál a nőknél, akik minden nap ettek nyersen fokhagymát és hagymát, alacsonyabb volt a mellrák kialakulásának kockázata. Számszerűsítve, pontosan 67 százalékkal volt kisebb a mellrák kialakulásának kockázata. Legfrissebb eredményeiket a kutatók a Nutrition and Cancer folyóiratban közölték.

Laboratóriumi vizsgálatok igazolták, hogy a hagymában található quercetin, amely egy antioxidáns, megsemmisíti a mutáns fehérjét az emlőrákban. Az allicin pedig gátolja a sejtek burjánzását. Arra viszont felhívták a figyelmet, hogy ez a kiváló hatás csak a nyers formában fogyasztott hagymákra vonatkozik. Főzés, sütés vagy egyéb hőkezelés során ugyanis elvésznek a hagymák gyógyhatású tulajdonságai. A benne lévő antioxidánsok ugyanis elpusztulnak, így már nem fejtik kivédő hatásukat.

A tudósok ugyanakkor azt is elmondták, hogy az eredmény igazolására még sok vizsgálatot kell elvégezniük, de addig is biztatnak minden nőt a hagymák gyakori fogyasztására. A fokhagyma és vöröshagyma mellett ugyanilyen hatása van még a lila hagymának, snidlingnek, sonka hagymának, salátahagymának és a póréhagymának is.