Egészség

Mennyire egészséges a műanyag teafilter?

Egyre több teát gyártó cég tér át a papír tasakról a műanyag teafilterre. Ám manapság nincs jó híre a műanyagoknak. Vajon teás tasak formájában biztonságosan használható, vagy veszélyes?

Egyre többet hallunk arról, hogy az óceánok és tengerek tele vannak műanyagokkal, amelyek mikroszkopikus szemcsékre bomlanak és szennyezik az élővilágot. Ezzel együtt pedig veszélyesek az egészségünkre is, mert a halakban, kagylókban, rákokban, amelyeket megeszünk ugyanúgy benne vannak a mikróműanyagok.

A műanyag teafilterből nagyon sok mikroműanyag oldódik ki. Fotó: shutterstock/slawomir.gawryluk

A tea gyártó cégek közül már vannak olyanok, akik leváltották a hagyományos papír teafiltereiket műanyagra. Az előzmények tükrében az American Chemical Society arra volt kiváncsi, hogy mennyire biztonságosak ezek a műanyagból készült teafilterek. Megvizsgálták őket és sajnos nincs jó hírük számunkra – amelyet az Environmental Science & Technology folyóiratban tettek közzé.

Négyféle terméket vizsgáltak meg, mindegyik műanyag teafilter volt. Nem tettek mást, mint lefőztek ezekkel egészen egyszerűen egy teát. Ezután pedig a teát elektromikroszkóppal megvizsgálták. Azt tapasztalták, hogy 11,6 milliárd mikroplasztik szemcse és 3,1 milliárd nano méretű műanyag szemcse volt a teában. Ez annyit jelent, hogy ezerszer több ez a mennyiség, mint amelyet eddig más élelmiszerekben kimutattak. Azt még egyelőre vizsgálják, hogy milyen hatással vannak ezek a szemcsék az emberi egészségere. Ugyanakkor az már eddig biztos, hogy a kísérleti állatokon fejlődési rendellenességeket okoztak.

Amíg ez kiderül, addig is érdemes a hagyományos papír teás tasakoknál maradni, amikor elkészítünk egy finom, forró teát, egy hűvös napon.