Egészség

Egyszerűen megelőzhető a rák és a szívroham?

Csökkenthetjük a szívroham és a rák kialakulásának kockázatát. Ehhez megfelelő étrend-kiegészítők és ételek szükségesek - derült ki egy friss kutatásból.

Ígéretes felfedezést tettek amerikai tudósok. Az Észak-Amerikai Menopauza Társaság új tanulmánya arra az eredményre jutott, hogy a D-vitamin és a halolaj védelmet adhat a rák és a szívroham okozta halál ellen.
A kutatók öt éven át vizsgáltak meg majdnem 26 ezer embert az Egyesült Államokban. Azt figyelték meg, hogy akik halolajat fogyasztottak kevésbé voltak szívrohamra hajlamosak, mint akik keveset vagy egyáltalán nem fogyasztottak.

A halolaj és a D-Vitamin megelőzheti a szívrohamot és a rákbetegséget. Fotó: shutterstock/Monster e

A D-Vitamin jótékony hatásai közt azt is felfedezték, hogy a vizsgálatban résztvevők közük, akik rendszeresen szedték ezt a vitamint, kevésbé volt jellemző a halálos rákos megbetegedés.
Természetesen mindez még csak elsődleges megfigyelés a pontos és végleges eredményekhez további vizsgálatokra van szükség – mondta Dr. JoAnn Manson a tanulmány vezető szerzője.
A tanulmány készítői elkötelezettek a további kutatások iránt, véleményük szerint ugyanis a szívbetegségek és a rák jelentik a nőket érintő legfontosabb egészségügyi veszélyeket. Ezért elengedhetetlen, hogy kutassanak olyan lehetőségeket, amelyek megakadályozzák ezeket a betegségeket, és segítik a nőket a túlélésben.

Érdemes mindezért odafigyelnünk arra, hogy a megfelelő tápanyagok és vitaminok bejusssanak a szervezetünkbe. Az egészségünknek megfelelő mennyiségű halolajat nem feltétlenül tudjuk étkezéssel biztosítani a szervezetünk számára. Ezért étrendkiegészítővel kell pótolni azt. Az Omega-3 zsírsavak napi ajánlott mennyisége 1-2 g, vagyis 12 ml. Az Omega-6 zsírsavakból kevesebb szükséges, ebből a napi ajánlott mennyiség legfeljebb 3 g.
D-Vitaminból naponta a felnőtteknek 1500-2000 nemzetközi egység szükséges. Ezt télen étrend kiegészítő tablettákkal vihetjük be a szervezetünkbe. Nyáron napfény hatására D3-vitamin képződik a testünkben. A növényekből pedig D2-vitamint állít elő a szervezetünk. Az állati ételekben pedig mindkettő létezik. Ilyen vitamint tartalmaz például a tojás, tejtermékek és a máj.