Egészség

Gyógyír a krónikus fájdalomra

Hatalmas sikert érhetnek el a kutatók a krónikus fájdalom kezelésében. Felfedezték, hogy a skorpió mérgében olyan anyagok találhatók, mely a fájdalom gyökerét szüntethetik meg hosszú távon.

Bár léteznek fájdalomcsillapítási módszerek, de ezeknek több esetben mellékhatásaik lehetnek, vagy opioid tartalmúak, mely nagyon káros és függőséget okozhat. A legújabb felfedezés viszont meghatározó lehet az orvoslás történetében.

Veszélyes méregből gyógyír lehet. Fotó: shutterstock/LR-PHOTO

A San Fransisco és Queensland Egyetem kutatói a közelmúltban azzal a kutatási eredménnyel álltak elő, hogy a sokunk által rettegett skorpió végleg megszüntetheti a krónikus fájdalmat. Persze nem azáltal, hogy megcsíp minket, hanem a mérgéből kinyert anyagok segítségével. A tudósok felfedezték, hogy a skorpió mérge azokat a fájdalom receptorokat támadja, amelyek a csípősség érzékeléséért felelősek. Ezek a receptorok okozzák, hogy könnyezni kezdünk a hagyma felvágása során, vagy az orrunkban érezzük a wasabi vagy az erős paprika csípősségét.

A kutatók az ausztrál fekete skorpió mérgével kísérleteztek és az expedíciót elnevezték „vaszabi-receptor méregnek”. A krónikus fájdalomban szenvedő betegeknél a skorpió mérge segít aktiválni a fájdalomérzés csökkenéséért felelős központi idegrendszerből leszálló idegpályák helyes működését. Fontos információ az, hogy ez csak valóban a krónikus fájdalomban szenvedők esetén érvényes, az egészséges embereknél teljesen más reakciót váltana ki a méreg. A skorpió mérge továbbá beindítja a gyulladást a szervezetben. A gyulladás ugyanis a szervezet válaszreakciója, és ezzel tudja meggyógyítani önmagát. A skorpió mérge így egyfajta opioidot nélkülöző természetes fehérjeként segít a gyulladás beindításával a fájdalom megszüntetésében a szervezetbe jutva.

„A skorpióméreg gyulladást hoz létre, amit az idegsejtek jeleznek az immunrendszer felé. Ez az „előidézett” gyulladás kulcsfontosságú folyamat, ennek hiányában válhat állandóvá a fájdalom. Az immunrendszer, ha detektálja a problémát, elkezdi meggyógyítani” – mondta Lin King, a skorpióméreg kutatás egyik vezetője.