Egészség

Gyógynövények influnezaszerű megbetegedésekre

Elérkezett a megfázás és az influenzaszerű megbetegedések időszaka. Mindenhol köhögő, orrot fújó és tüsszögő emberekkel találkozunk. Mit tegyünk, hogy megelőzzük a kellemetlen betegséget?

Influenzás megbetegedést nem tapasztaltak a háziorvosok a 41. héten – adta hírül a Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztálya. Így még biztonságban érezhetjük magunkat, ettől a sokszor súlyos betegségtől. Ugyanakkor a buszon, boltokban, hivatalokban, oktatási intézményekben és közösségi helyeken tüsszögő, köhögő és orrot fújó emberek vannak. Az influenzaszerű megfázások ugyanis ilyenkor szedik áldozataikat. Legtöbbször a gyerek hozza haza az óvodából, iskolából és végig söpör a család minden tagján. De mit lehet tenni?

Gyógyteákkal megelőzhetjük, de kezelhetjük is az influenza szerű megbetegedéseket. Fotó: shutterstock/Feyyaz Alacam

Az egyik megoldás a megelőzés, amely folyamán az immunrendszerünket erősítjük meg, hogy képes legyen védekezni a kórokozókkal szemben. Ehhez minden C-vitain tartalmú gyümölcsöt és zöldséget érdemes megenni. Alma, körte, citrom, narancs, csipkebogyó remek megoldás, de meglepő módon a savanyú káposztában is rengeteg van. Érdemes nyersen enni, például zsíros kenyérrel nagyon finom.

Gyógynövényekből pedig a mezei kakukkfüvet, fürtös mentát, bodzavirágot, árvacsalánt és a csalánt ajánlja a bükki füves ember, Gyuri bácsi. Ezeknek a gyógynövényeknek a teája kiváló immunerősítő, csakúgy, mint – kissé meglepő módon – az orbáncfű. Ha pedig már beütött a baj és fáj a torkunk, a fejünk, köhögünk és az orrunk is folyik, akkor nem marad más hátra, mint a tünetek kezelése. Kúrálhatjuk magunkat echinacea gyökér, hársfavirág, kamilla, borsmenta, eukaliptusz levél teájával. De kipróbálhatjuk a mezei kakukkfű, szurokfű, bodzavirág, fürtös menta teát is.
Ha szeretnénk gyorsan megtisztítani a légútjainkat, akkor a diófalevél-kamilla inhalálás sokat segíthet. De ugyanígy jó lehet mezei kakukkfű és a bodzavirág.

Érdemes párologtatni is illóolajokat, például eukaliptuszt vagy levendulát. Ez utóbbi még jó illatot is kölcsönöz az otthonunknak. A levegő fertőtlenítésére pedig használhatsz drogériákban kapható gyógynövényes légfrissítőket.