Egészség

Túl sokakat érint a probléma, amiről túl keveset beszélünk

Százezreket sújt a betegség, a téma mégis még mindig tabunak számít. Egyrészt a kapcsolódó szégyenérzet miatt, másrészt pedig mert sokan azt gondolják, hogy ez az öregség természetes velejárója.

Összesen 3600 fő bevonásával készült felmérés a vizeletvisszatartási problémában, közismert nevén inkontinenciában szenvedőkről. Az érintettek 12 százaléka várandósság alatt, 25 százaléka szülés után, míg 45 százaléka a változókorba érve tapasztalta először a problémát. A válaszadók több mint fele közepes, míg 37 százaléka súlyos állapotban van – derült ki a Írisz Medical & Selfness Center (IMSC) felméréséből.

Az inkontinencia még ma is tabutéma. Fotó: shutterstock/Emily frost

A nők esetében az inkontinencia előfordulásának valószínűsége háromszor akkora, mint a férfiaknál, ráadásul 30, majd 50 éves kor fölött különböző rizikófaktorok miatt jelentősen emelkedik a kialakulás esélye. Az inkontinencia kialakulásána esélye függ az egészségtelen életmódtól, a gyermekvárástól, a szüléstől, a menopauzától, illetve olyan, az agyműködést érintő betegségek, mint az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, valamint az időskori demencia.

A vizelet visszatartási probléma több fokozatú, terjedhet a stressz-inkontinenciától – amikor a vizelet elcseppenés még csak tüsszentés vagy nevetés hatására történik – egészen a reflex-inkontinenciáig, melyben a beteg a vizelést már nem képes szabályozni.

Mindezek ellenére nem igazán beszélünk róla a téma érzékenysége miatt. Pedig a probléma súlyosságától függően az otthon végezhető gyakorlatoktól a modern műtéti beavatkozásokig általában van megoldás.

A tünetek jelentkezése esetén azonban nem kell pánikba esni, mert sok esetben van megoldás a problémára – állítja Sáránszki Anita az (IMSC) szakmai vezetője. “A legfontosabb a rizikófaktorok csökkentése, ami természetesen az érintetteken múlik. Az egészséges életmód és a testsúly csökkentése nagyban hozzájárulhat az állapot javulásához.” Ugyanígy az intim torna is sokat segít, de enyhébb tünetek esetén akár lézeres beavatkozás is gyógyulást hozhat. Súlyos inkontinencia esetén indokolt lehet a műtéti beavatkozás is.

“A legfontosabb, hogy akár az első enyhe tünetek jelentkezése esetén is forduljunk szakemberhez, mert a korai kezeléssel sok esetben megakadályozható az inkontinencia súlyosbodása, illetve kordában tartható a probléma” – tanácsolja Sáránszki Anita.