Egészség

Így gyógyulhatsz meg gyorsan a megfázásból

Hamarosan beköszönt a hűvösebb idő, amely megterhelheti a szervezetünket. Érdemes felkészíteni az immunrendszerünket a védelemre, és olyat enni, ami használ az egészségünknek.

Ha kevesebb vitamin jut a testünkbe, akkor meggyengülhet az immunrendszerünk. Az őszi, hűvös időben ez azt is jelenti, hogy könnyen elkaphatunk influenza szerű megbetegedéseket. De ezen kívül jelentkezhet még fejfájás, fáradtság és keringési panaszok is. Elsősorban a gyerekeket és az időseket terheli meg a hűvösebb idő.

Vannak ételek, amelyek nem segítik a gyógyulásod. Fotó: shutterstock/Irina Bg

Ugyanakkor az immunrendszerünket támogathatjuk sok gyümölccsel és zöldséggel, de az is fontos, hogy ne hanyagoljuk el a rendszeres testmozgást. Ha mégis sikerült valamely kórságot elkapni, akkor érdemes alaposan kikúrálni, mielőtt visszaindulunk a közösségbe. A gyógyulás folyamán nem csak a víz- és vitaminpótlás fontos, hanem az is, hogy mit eszünk. Táplálkozásunkkal ugyanis meggyorsíthatjuk is a felépülésünket. Éppen ezért a megfázás ideje alatt kerüljük a tejtermékeket, mert irritálhatják a nyálkahártyát.

A magas cukortartalmú élelmiszereket is tanácsos kerülni, mert csökkenti az immunrendszer hatékonyságát. Mindezen túl pedig felerősíti a gyulladásos folyamatokat a szervezetben. Ha mindenképpen vágyunk egy kis édességre, akkor kizárólag egy kis méz javasolt. Ugyanígy serkentik a gyulladást a feldolgozott élelmiszerek só- és zsírtartalma valamint a finomított búzalisztből készült élelmiszerek. Érdemes kerülni a koffein tartalmú italok, mint a kávé, mert dehidratál. A betegség következtében pedig egyébként is nagyobb folyadékigénye van a szervezetünknek. Ugyanilyen hatása van az alkoholnak is, ezért érdemes kerülni a betegség ideje alatt.

A nehéz ételek sem tesznek jót az influenzával vagy a megfázásos betegséggel küzdőknek. Ehelyett a könnyű levesek, turmixok, gyümölcsök adhatják a beteg étrendjét. Ezekkel ráadásul a hidratáltságot is megőrizhetjük és elősegíthetjük.