Egészség

Így küzdj a hasi zsír ellen!

Akik hasra híznak, őket alma alkatúnak is szokás nevezni, és ezzel nincs is probléma, mert minden ember alkata más. Amikor látványosan gyarapodik a derékbőség, az komolyabb betegségekhez is vezethet.

A hasra hízás egyik legkomolyabb rizikófaktora az, ha az úgynevezett zsigeri zsír, amely nem a bőr alatt, hanem a belső szervek között található, több lesz, mint ami egészségesnek számít. A zsírszövetekben pedig olyan vegyületek vannak, amelyek károsíthatják a belső szerveket, a sejteket és a vérereket is. Ez a nagy mennyiségű zsigeri zsír okozhat szív- és érrendszeri betegségeket, cukorbetegséget, vagy akár stroke-ot is.

A hasi elhízás veszélyes az egészségünkre. Fotó: shutterstock/suriya yapin

Így a hasi elhízásra hajlamos embereknek fokozattan kell figyelniük a problémára, mert ez nem csak esztétikailag zavaró, de komoly következményekkel is járhat!
A hasi elhízás lehetséges általánosabb oka a túl sok zsír és cukor tartalmú ételek fogyasztása. A napi zsír és cukor bevitelt nem csak azzal lehet csökkenteni, ha teljesen megvonod magadtól a finom falatokat. Arra kell figyelned, hogy a napi étrendedbe beiktass minél több friss gyümölcsöt és zöldséget és a gyorséttermeket lehetőleg kerüld el teljesen.
Azok, akik nagyobb mennyiségben kívánják a zsíros és cukros ételeket, nagy valószínűséggel, stresszesebb életmódot folytatnak. A stressz által kortizon hormon termelődik a szervezetben, melynek egyik mellékhatása a zsíros, szénhidrátdús ételek kívánása.
A stressz elkerülése érdekében, az egyik leghatékonyabb fegyver, egy kiadós alvás. Figyeld meg, hogy mennyit alszol, mert lehet, hogy csak fél- vagy egy órával alszol kevesebbet, mint amennyire a szervezetednek szüksége van. Ha ezt a plusz pihenési időt megadod neki, az étvágyadban is azonnal változás következik be.
A másik oka lehet még a gyors lefolyású hasi elhízásnak a hormon szint változása. Ha valamilyen új gyógyszert kezdtél szedni és hasi hízást tapasztalsz, mindenképpen először az orvos segítségét kérd. Lehet, hogy csak annyit kell tenni, hogy azt a fajta gyógyszert lecseréled és egy másik, kevesebb hormon szintű gyógyszert kezdesz szedni helyette.
Amennyiben a hasi elhízás nem pár hónap, hanem több idő alatt zajlott le, annak inkább anyagcsere zavar állhat a hátterében. A nőknél kifejezetten gyakoribb az a tünet, hogy az évek múlásával egyre lassabbá válik az anyagcsere és az elfogyasztott kalóriák is nehezebben égnek el.

A hasi zsír ellen, legyen az gyorsan, vagy lassabban felszedett zsírpárna, az étkezéssel is sokat tehetsz. A fehér lisztet, illetve a finomított cukrot tartalmazó ételeket próbáld meg teljesen kiiktatni. Egyél minél több élőflórát és probiotikumokat tartalmazó kefírt és joghurtot. Naponta fogyassz legalább háromszor zöld teát, mert ennek a koffein, illetve az úgynevezett epigallokatekin nevű antoixodáns tartalma kiváló fegyver a zsírpárnák ellen.
Naponta egy-két evőkanálnyi alma vagy más ecet fogyasztása, nagyban megnehezíti a hasi zsírraktározás hatékonyságát.
A napi 1 púpos kanálnyi kókusz zsír fogyasztása, gyorsítja az anyagcserét.
Fogyassz minél több olajos halat vagy az avokádót, mert ezek az ételek csökkentik a zsigeri zsír mennyiséget a szerveid körül, és a szívre is nagyon jó hatással vannak.
Mindezeket figyelembe véve, ha továbbra sem sikerült megszabadulni teljesen a zsírpárnáktól, érdemes beiktatni az életedbe a kardió edzés fajtákat. A zsírégető edzésnek az a lényege, hogy akár sétálsz, akár futsz, akár úszol, akár más kardió gépen való mozgásfajtát választasz, nem kell a leggyorsabb szinten csinálnod, hanem helyette lassan, de sok időn át mozogj. A zsír általában 40 perc után kezd csak el égni, ezért a zsírégető edzéseket érdemes legalább egy órán át csinálni. Ha heti 2-szer 3-szor el tudsz szabadulni egy egyórás zsírégető edzésre, akár egy hónap alatt, is hatalmas változásokat fogsz észrevenni a testeden.