Egészség

Agysejtet öl a monitorok kék fénye

Árthat az agysejtjeinknek a monitorok, telefonok és tabletek által kibocsátott kék fény, vagyis felgyorsítja az öregedést. Még akkor is pusztíthat a kék fény, ha nem világít közvetlenül a szemünkbe.

A LED hullámok lebontják az agysejteket – állapították meg az Oregon Állami Egyetem tudósai. A kutatás során gyümölcslegyekkel kísérleteztek a kutatók. Azt figyelték meg, hogy a monitorokból áradó mesterséges fény jelentősen csökkentette a legyek élettartamát. Ez azért rossz hír, mert a rovaroknak és az embereknek ugyanazon sejtszerkezetük van.

A kék fény hosszú távon veszélyes lehet. Fotó: shutterstock/tommaso79

A tudósok 12 órás kék fénynek tették ki a gyümölcslegyeket, amelyek 15 százalékkal kevesebbet éltek, mint azok, amelyek teljes sötétségben vagy normál fényben éltek. A kimúlt legyeknek elsősorban az agyi idegsejtjei és a mászóképességük károsodott. Még azok a mutáns legyek is agyi károsodást szenvedtek a kísérlet során, amelyeknek nem volt szemük. Ebből a tudósok arra következtettek, hogy nem kell feltétlenül a szemen keresztül behatolni a kék fénynek az agyba, akkor is pusztít – írta a Daily Mail.
Mindezek ellenére nem kell feltétlenül megrettennünk és azonnal eldobni minden laptopot, tabletet és mobiltelefont, ugyanis ezek a legyek extrém terhelésnek voltak kitéve. Az emberek persze nem ennyire vannak kitéve a kék fény ártalmainak – hangsúlyozta Jaga Giebultowicz professzor, a tanulmány vezető szerzője. A kék fény azonban a bőr mélyebb rétegeibe is behatol és elvékonyítja, vagyis öregít.
Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a fény az ember számára fontos. Serkenti ugyanis a test óráját, amely szabályozza az agyi aktivitást, a hormontermelést és a sejtek regenerálódását. A mesterséges fény elkerülése éppen ezért hasznos lenne a jobb alvás és az általános egészség szempontjából.
Mivel sokak munkája lehetetlenné válna a számítástechnikai eszközök nélkül, így azt javasolják a tudósok, hogy viseljenek kék fényt szűrő szemüveget. Azt is javasolják, hogy használjunk olyan eszközöket és beállításokat, amelyek blokkolják a kék fény kibocsátást. Azt is jó tudni, hogy a LED lámpák is nagy mennyiségű kék fényt bocsátanak ki.