Egészség

Betegséget jelezhet a hideg kéz és láb

Amint beköszönt a hűvösebb idő, sokunk keze és lába azonnal elkezd fázni . Mindez akár természetes is lehet a hidegben, de előfordulhat, hogy komolyabb egészségügyi problémát jelez.

Amikor a hideg időjárás beköszönt, a testünknek is alkalmazkodnia kell a körülményekhez. Amikor megpróbálja normál hőmérsékletét megtartani, akkor előfordulhat, hogy kihűlnek az ujjaink a kezünkön és a lábunkon. Ez azért lehetséges, mert a testünk úgy reagál a hidegre, hogy a belső szerveink védelmének érdekéne vért pumpál a has felé. Így próbálja megelőzni a kihűlést. Ezért lesznek a végtagjaink fagyosak. De ez teljesen természetes jelenség a hidegben.

Télen gyakran kihűlnek a végtagjaink. Fotó: Shutterstock/Leszek Glasner

Ugyanakkor vannak, akik egész évben küzdenek vele. Ha nem csak elhidegülnek a végtagjaink, de még el is színeződnek, akkor egyértelműen vérkeringési problémára kell gyanakodnunk. De gyanakodhatunk cukorbetegségre, vérszegénységre, Buerger-kórra, lupusra, Raynaud-kórra vagy szkleröderma nevű betegségre is. Ha észre veszed, hogy a kihűléssel együtt el is színeződtek a végtagjaid, akkor azonnal fordulj orvoshoz.

Azonban a végtagok hidegsége az esetek java részében teljesen normális jelenség. Ahhoz, hogy elkerüld van néhány praktika, amelyet már a napokban is bevethetsz, hiszen elérkezett a hűvösebb időjárás. Ahhoz, hogy kevésbé legyenek hidegek a végtagjaid a keringésüket kell fokozni. Ezt lehet nyújtással, testmozgással és akár mély hasi légzéssel is. Nagyon jó szolgálatot tehet a kardió edzés, például futhatunk. Ha nincs időd edzeni, akkor az is megoldás lehet, hogy karkörzéseket végzel légző gyakorlatokkal egybe kötve.

A masszázs is sokat segíthet a ezek és lábak felmelegítésében. Ehhez a csuklótól indulva , körkörösen masszírozzuk a kezünket, egészen az ujjak végéig. Ugyanígy a lábaknál is hatásos, ott a bokától indulva masszírozzuk lefelé az ujjakig.
Mindezeken túl a forró fürdő és a forró ital is segíthet átvészelni a hideget.