Egészség

Fűszerként használjuk, pedig olaja kiváló gyógyszer

Eddig fűszer formájában ismertük, de olaja csodákra képes az influenzás-megfázásos időszakban. Érdemes használni, mert természetes módon szabadít meg a betegségektől.

A megfázásos-influenzás időszakban keressük a természetes gyógymód lehetőségeit. Számos lehetőség rendelkezésünkre is áll, ám eddig keveset tudtunk egy olyan olajról, amelynek növényét szinte naponta használjuk a paradicsomszószokba, ez az oregánó olaj.

Megfázásos időszakban segíthet meggyógyulni. Fotó: shutterstock/catalina.m

Ennek az olajnak erős antibakteriális hatása van. Kíséretekkel igazolták, hogy elpusztítja a Staphylococcus aureus baktériumokat, a Pseudomonas aeruginosa és az E. coli baktériumokat. Ez utóbbi baktériumok rezisztensek lehetnek a szokásos antibiotikumokkal szemben, és – többek közt – légúti betegségeket okozhatnak.
Mindezen túl 16 Candida törzs baktériumait is legyőzi. A candida gomba felhalmozódhat az emésztőrendszerben és vastagbél gyulladást okozhat, de oka lehet akár a Crohn betegségnek vagy a szivárgó bél szindrómának is.
Mindezen betegségekkel szemben hatékonyan léphet fel az oregánó olaj, amelyet egyszerűen csak szájon át kell bevenni. Igaz, meglehetősen erős az aromája, de kit érdekel akkor, ha megoldást hozhat a bajainkra.
De itt még nem ér véget az oregánó olaj jó tulajdonságainak sora. Kutatások igazolják, hogy az oregánó olajban van a legnagyobb koncentrációban antioxidáns. A rosmarinsav is megtalálható az olajban, amely rozmaringban is megtalálható. Így képes felvenni a harcot a szervezetünkben lévő szabad gyökökkel szemben. Így támogatja az immunrendszert, védi a szívet és érrendszert, csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.
Az oregánó olajat úgy készítik, hogy a növény leveleit és hajtásait légszárítással szárítják, majd extrahálási és gőzdesztillációs folyamaton mennek keresztül, amely koncentrált olajat eredményez.
Érdemes alkalmazni a megfázásos és influenzás időszakban, bár érdemes felkészülni arra, hogy igen erős aromája van.