Egészség

Szívbetegség miatt hal meg a legtöbb cukorbeteg

A 2-es típusú cukorbetegség a koszorúér betegség és stroke előfordulási gyakoriságát a négyszeresére, a szívelégtelenség előfordulási esélyét a hatszorosára is emelheti. Az életmódváltás életet menthet.

Minden negyedik magyar halála közvetve vagy közvetlenül összefügg a cukorbetegséggel – hangzott el a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége és a Magyar Diabetes Társaság által szervezett kerekasztal-beszélgetésen. A cukorbetegség leggyakoribb szövődménye szív- és érrendszeri elváltozás. A 2-es típusú cukorbetegség és annak előállapotai akár a felnőtt lakosság 15 százalékát is érintheti.

Az életmódváltás életet menthet. Fotó: shutterstock/5 second Studio

A 2-es típusú cukorbetegséget elsősorban az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód okozhatja. Éppen ezért az életmódváltás elengedhetetlen a megelőzésben. Ugyanakkor a betegség kezelésében is sokat segíthet. Ennek ellenére hazai diabéteszes betegek körében végzett országos kutatás eredményei azt mutatják, hogy az orvos által javasolt szénhidrát diétát csak mindössze a betegek fele tartja. Rendszeres testmozgást minden negyedik diabéteszes végez, korábbi életmódján a diagnosztizált betegek 7 százaléka egyáltalán nem változtatott a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége által végzett felmérés adatai szerint.

Ez azért probléma, mert a szövődmények, mint például a vakság és az alsó végtagi amputáció mellett, a betegség számos más szövődménnyel is társul. Például a leggyakoribb a kardiovaszkuláris betegségek, amelyek gyakran halálos kimenetelűek lehetnek. A szívelégtelenség túlélési aránya például rosszabb, mint jónéhány daganatos megbetegedésé. A diabétesz során 40 százalék esélye van a krónikus vesebetegség kialakulásának, amely miatt a betegek jelentős része végül vesepótló kezelésre vagy veseátültetésre szorul.

Fontos tudni azt is, hogy a diabétesz már jóval azelőtt károsítja a szervezetet, mielőtt felismernék. Éppen ezért elengedhetetlen a betegség korai felismerése és kezelése. De a megelőzés is nagyon fontos, amelyet egészséges életmóddal és rendszeres testmozgással tehetünk meg.