Egészség

A füstszűrő nem segít, inkább életveszélyes és árt

A füstszűrős cigarettát elsősorban azért fejlesztették ki, hogy kiszűrje a cigaretta füstben lévő káros anyagokat, így védve a dohányost. De mostanra kiderült, hogy nem feltétlenül van jó hatása.

Ma már nem igazán lehet olyan cigarettát kapni, amelyen nincs füstszűrő. Talán a saját kezűleg sodort cigaretták nélkülözhetik, bár külön azokhoz is lehet füstszűrőt applikálni. A füstszűrő azért is terjedt el, hogy kevesebb káros anyag jusson be a tüdőbe. Ám most amerikai és brit kutatók arra figyelmeztetnek, nemhogy nem segít kiszűrni a kátrány egy részét, de kifejezetten növelheti a tüdőrák kockázatát a füstszűrő.

A füstszűrő többet árt, mint használ. Fotó: shutterstock/Ivan Masiuk

A kutatók a cigarettacsikkek műanyagszennyezésben játszott szerepére is rámutatnak. Tanulmányukat a British Medical Journal című orvostudományi folyóiratban publikálták – tudatta az MTI.

„A füstszűrő az 1950-es években jelent meg először, és a dohányipar úgy mutatta be, mint a cigaretta biztonságossá tételének egy formáját, azáltal, hogy elnyeli a tüdőrákért felelős kátrány egy részét. “Ma már azonban tudjuk, hogy ez csupán egyike a dohányipar által kreált mítoszoknak, amelyek a jobb értékesítési mutatókat szolgálják – mondta Thomas Novotny, a San Diegó-i Állami Egyetem munkatársa.

A füstszűrő sárgás elszíneződése akkor mégis mit jelez, ha nem azt, hogy igenis kiszűri a káros anyagokat a füstből? Erre is van válasz, amely szerint ez a jelenség csak arra jó, hogy megnyugtassa a dohányosokat, úgy érezzék működik a szűrés. Pedig csak arról van szó, hogy nem a kátrány felhalmozódását jelzi mutatja, hanem a pH-változást – írja a nypost.com.

„A füstszűrőt azért teszik a cigarettákra, hogy spóroljanak a dohányon és megtévesszék az embereket. Ezek semmit nem szűrnek” – mondta Robert Proctor, a Stanford Egyetem munkatársa, aki a dohányipar történetét kutatja.
Nem csak nem szűrnek, hanem egyenesen veszélyesek is az egészségre és csupán a marketing hatást szolgálja. “Bizonyítékok sugallják, hogy a füstszűrők a tüdőrák fokozottabb kockázatához járulhatnak hozzá azáltal, hogy erőteljesebb szívásra késztetik a dohányzókat, aminek nyomán a cigarettafüstben lévő rák okozó anyagok mélyebbre bejutnak a tüdőszövetben” – áll az amerikai tisztifőorvos honlapján.

Fotó: Unsplash/ Олег Жилко

A dohányzás ugyanakkor nem csak az egészségre veszélyes, hanem a környezetünkre is. Az eldobott cigarettacsikkek az egyik oka a globális műanyagszennyezésnek – jelentették ki a Londoni Higiéniai és Trópusi Betegségek Intézete (LSTHM), valamint a San Diegó-i Állami Egyetem kutatói.

A füstszűrők egy nagyon lassan lebomló műanyagból, cellulóz-acetátból készülnek. Legalább tíz év szükséges a lebomlásukhoz. Évente pedig mintegy 4,5 ezer milliárd cigarettacsikk termelődik világszerte, és tíz évbe telik a lebomlásuk. Ezért a környezetvédők szerint ugyanabba a kategóriába tartoznak, mint a műanyag szívószálak. Ezért tanulmányukban a kutatók az ilyen termékekre vonatkozó európai uniós szabályozás kiterjesztését szorgalmazzák.