×

Egészség

Nem elég csak C-vitamint szedni télen!

Sokan úgy vélik, elfogadható, ha télre némi tartalékot növesztünk a derekuk köré. Azért ezt ne tekintsük követendőnek. A téli időszakra, az általa okozott megfázásokra vagy influenzára másképp kell készülni.

A hűvös idővel együtt a megfázásos betegségek is beköszöntöttek. Hamarosan az influenza szezon is elkezdődik, szerencsére még van idő felkészülni a megelőzésre. De nem feltétlenül a szuper ételeknek kikiáltott élelmiszerek adják ilyenkor a megoldást.

A zsírban oldódó vitaminok pótlása is fontos télen. Fotó: shutterstock/Supitcha McAdam

– Csodatévő táplálékok nincsenek, az immunrendszert az egészséges életmód védi a leghatékonyabban – mondta a TÉT Platform Egyesület szakmai vezetője az M1 aktuális csatorna műsorában – tudatta az MTI. Antal Emese kifejtette: a hideg beköszöntével sem indokolja semmi az elhízást, az őszi-téli táplálkozásban is a mennyiség helyett a minőségre kell törekedni. Az idénygyümölcsök és friss zöldségek időszaka a végéhez ért, ezért ügyelni kell a vitaminok, az ásványi anyagok, folyadékok és fehérjék bevitelére kiegyensúlyozott táplálkozással – tette hozzá. Az egészséges életmód ráadásul nem csupán a kiegyensúlyozott táplálkozáson múlik, ki kell egészülnie rendszeres testmozgással és elegendő pihenéssel is – hangsúlyozta a dietetikus szakember.

Arra is felhívta a szakértő a figyelmet, hogy ebben az időszakban nem csak a jól ismert C-vitaminra van szüksége a szervezetünknek. Ugyanis a fáradtság és a gyengeség érzését sokszor a zsírban oldódó vitaminok hiánya okozza. Ez összesen négy vitamint jelent, ugyanis a D, E, K és A-vitamin oldódik zsírban. Szervezetünk ezeket a vitaminokat a zsírszövetekben és a májban tárolja. Éppen ezért nem kell minden nap bevinni a szervezetünkbe. További jó hír, hogy ezek a vitaminok akkor sem vesznek el, ha azt az élelmiszert, amely tartalmazza ezeket, megfőzzük vagy megsütjük.