Egészség

A látásod is az autó kötelező tartozéka

Amikor volán mögé ülünk nem csak az autónak kell tökéletesen működnie, hanem a szemünknek is. Nem szabad elhanyagolni a problémát, melyek az őszi, ködös időben még veszélyesebbek lehetnek.

Mindenkinek az az érdeke, hogy tökéletes látása legyen, úgy az autósnak, az utasainak és a körülötte közlekedőknek. Sokan azonban nem tudják, hogy környezetünk vizuális érzékelése mennyire összetett, és mennyi mindennek rendben kell lennie ahhoz, hogy a volán mögé ülhessünk. Ugyanis közeli és távoli látásunk is szükséges ahhoz, hogy biztonságosan közlekedni tudjunk.

A tökéletes látás elengedhetetlen a vezetéshez. Fotó: shutterstock/FGC

Fel kell tudni mérni a közúti veszélyeket, pontosan kell látni a műszerfal jelzéseit, de a KRESZ-táblákat is időben fel kell ismerni ahhoz, hogy balesetmentesen és szabályosan tudjunk közlekedni – hívja fel a figyelmet a Budai Szemészeti Központ.

Főleg az idősebb korosztály látását fenyegetheti veszély, ilyen például a szürkehályog. Ha valakinek csökkent a kontrasztérzékenysége, nem veszi észre azokat a tárgyakat, melyek nem emelkednek ki feltűnően a környezetükből – ez gondot jelenthet ködben, vagy éjszaka, a rosszul megvilágított utakon. Ha valamilyen szembetegség miatt valakinek csökken a látótere, akkor szintén bajban lehet sofőrként, ugyanis az információkat nem tudja maradéktalanul feldolgozni egy rövid odapillantással.

A vezetés szempontjából a legfontosabb, hogy képesek legyünk pontosan felmérni a sebesség és a távolságát. A gyenge távolság-felmérés még veszélyesebbé válik a sebesség fokozásával, hisz minél gyorsabban megy az autó, annál kevesebb idő jut reagálni a látottakra. Vezetés során egyszerűen észrevehető, ha romlik a látásunk. Leggyakrabban azt szoktuk észlelni, hogy a távolabb lévő közlekedési táblákat homályosabban látjuk, mint korábban. Ez a panasz jelezheti a szem romlását. Érdemes ilyenkor szemészeti szakrendelésre elmenni, ahol műszeres vizsgálatok segítenek megállapítani a látásromlás mértékét és okát.

Ha a háttérben nincs komolyabb szemészeti betegség, akkor az egyszerű fénytörési hibák ma már nagyon jól korrigálhatók szemüveggel és kontaktlencsével. Aki azonban nem akar ilyen segédeszközt, annak is megoldást kínál a modern technológia lézeres látáskorrekcióval. – Sokan azért tartanak a lézeres szemműtéttől, mert úgy gondolják sokáig nem tudják majd utána a normál napi rutinjukat végezni, így például vezetni sem. Ez azonban tévhit, a modern lézeres eljárásokkal már akár másnap volán mögé ülhet a páciens, ha stabilnak, biztonságosnak érzi a látását – mondja Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa.