Egészség

Még nem késő most sem az oltás

A hideg idő beköszönte azt is jelenti, hogy egyre több lesz a megfázásos, influenzás megbetegedések száma. Ha szeretnéd megelőzni a bajt, még tehetsz ellene, csak az orvoshoz kell elmenned.

Az influenza nagyon kellemetlen és veszélyes fertőzés. Lázzal, izomfájdalommal, gyengeséggel jár. De az is előfordulhat, hogy szövődmények miatt a beteg kórházi ápolásra, intenzív terápiára szorul. Szélsőséges esetben akár bele is halhat a fertőzésbe az, aki elkapta. Szerencsére a járvány még nem érkezett meg, így nincs az országban – idézte Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár szavait az MTI. Éppen ezért most érdemes kérni az influenza elleni védőoltást. A beadástól számított két hét múlva alakul ki ugyanis a védelem.

Itt az ideje beadatni az influenza elleni védőoltást. Fotó: shutterstock/Sherry Yates Young

Az influenza elleni – térítés köteles – oltóanyag jövő hét végén már a patikákban lesz. Azoknak, akik a különösen veszélyeztetett csoportba tartoznak, mint például a hatvan év felettiek, a várandós kismamák, a cukorbetegek, a szív-, érrendszeri betegségben szenvedők, a veleszületett vagy betegség, kezelés révén szerzett immunhiányos állapotban szenvedők ingyenes jár a védőoltás. Ők már most megkaphatják, erre a célra összesen 1,3 millió adag áll rendelkezésre. De térítés mentesen megkaphatják – és javasolt is – az oltást az egészségügyi intézményekben, valamint az állattartás területén dolgozók is.
Mindezeken kívül további négyezer adag áll rendelkezésre a három év alatti, de fél évnél idősebb gyerekek oltására.
A betegség ellen ugyanis az oltás a leghatékonyabb védelem – hangsúlyozta Müller Cecília országos tisztifőorvos. Véleménye szerint a járvány csúcsa jövő év elején az 5. vagy a 6. hétre várható. Felhívta a figyelmet arra is, hogy aki az idei influenzaszezon idejére tervezte a gyermekvállalást, annak is ajánlott most a védőoltás beadatása.
Érdemes tudni, hogy a védőoltás idén is három komponensű, két A és egy B vírusvariánst tartalmaz. Az oltóanyagban nincs élő vírus, így az megbetegíteni nem tud.
Az oltást azért kell minden évben újra beadatni a hatékony védelem érdekében, mert az influenzavírus a legváltozékonyabb vírus.