×

Egészség

Honnan tudod, hogy a bőröd ekcémás?

Száraz és viszket a bőröd? Attól tartasz, hogy ekcémás lettél? Egyáltalán nem biztos, ugyanis sok lényeges különbség van a két állapot között. Megmutatjuk mire figyelj, hogyan kezeld a száraz bőröd.

A hideg, szeles időben könnyebben kiszárad a bőrünk és viszketni kezdhet. De semmi pánik ez még nem feltétlenül az ekcéma jele, de még csak nem is az előszobája. Mondhatjuk, hogy teljesen természetes jelenség. Oka lehet a száraz, viszkető bőrnek az is, ha ilyenkor nem iszol eleget vagy nem használsz megfelelő hidratáló krémet. Esetleg mindkettő.

A kiszáradt bőr és az ekcéma között nagy a különbség. Fotó: shutterstock/TierneyMJ

A kiszáradt bőr és az ekcéma között nagyon is nagy különbség van. Az utóbbi ugyanis látszólag indokolatlan helyeken jelentkezik és minden ok nélkül begyullad a bőrfelszín. Ráadásul olthatatlanul viszket. Akkor a legrosszabb, amikor pihenni szeretnénk. Vagyis éjszaka sokkal jobban érezzük a viszketést, mint napközben. A bőrfelszín pedig elszíneződik, többnyire bevörösödik, de akár be is barnulhat. Ilyen foltok alakulhatnak ki a kézen, a lábon, a bokán, a csuklón, a nyakon, a mellkas felső részén, a szemhéjon, valamint a könyök- és térdhajlatokban. De akár kis hólyagok is keletkezhetnek, amelyek vakaráskor kifakadhatnak. Fontos, hogy legyen önuralmunk és ne vakarjuk a viszkető bőrt, ugyanis még rosszabb lesz az eredmény. Helyette kenjük be a bőrgyógyásztól kapott kenőccsel, az segít enyhíteni.
Mindennek az oka – leegyszerűsítve – az, hogy a bőr védekező képessége meggyengül. Nem képes megtartani a nedvességet és nem tud védekezni az allergén anyagokkal szemben. Így begyullad, amelynek eredményeképpen kialakul a száraz, irritált bőr.
Néhány dolog még súlyosabbá tehetik az ekcémát. Például az asztma és a szénanátha. Ugyanis ugyanazok a kiváltó okok, mint a pollen, a penész, a poratkák, állati szőr, hideg és száraz levegő, megfázás vagy influenza. De a sor még nem teljes. Az ekcémát tovább ronthatja egy kellemes, forró, hosszú zuhany is. Mi több, a tisztálkodáshoz használt tusfürdő, sampon vagy szappan. Ugyanis ezen termékek tovább száríthatják a bőr felszínét.
A hidratálás különösen fontos ekcémás betegség esetén, de nem elegendő a tünetek megszűnéséhez. A betegségben egyébként is vannak nyugalmi időszakok, amikor enyhülnek a tünetek.
Fontos, hogy illatmentes és adalékanyag mentes termékeket használjon az, akinek ekcémás a bőre. Az is segíthet a párásítót használ otthonában, mert a fűtött levegő is nagyon szárít.