Egészség

Mik azok az antioxidánsok és mire jók?

Egyre több és több egészséges étkezéssel kapcsolatos fogalomról és kifejezésről hallani, így könnyű elveszteni a fonalat. Az pedig már újabb kérdőjel, hogy vajon mik is azok az az antioxidánsok?
Az antioxidánsokat alapvetően gyűjtőnévként használják, mert többféle vegyületcsoportot tartalmaznak. Többek között E, C, A vitaminokból, szelénből, és más a szervezetnek hasznos enzimekből állnak. Az antioxidánsok okolhatók például a zöldségek, gyümölcsök jellegzetes színéért is. Az antioxidánsok olyan vegyületek, melyek a szervezetben az oxidációs, vagyis az égési folyamatokat gátolják. Nem kell megijedni ez az égési folyamat nem szó szerint értendő, itt az anyagcseréről és más, a sejtjeinkben az energia lebontó folyamatokról.

Az antioxidánsok terítéken. Fotó: shutterstock/13Smile

Az antioxidánsok többek között lehetnek flavonoidok, polifenolok, foszfolipidek, betaninok és közéjük tartozik még a citromsav is.  Az antioxidánsok elsősorban még azért is felelősek, hogy megállítsák a daganatos sejtek szaporodását, az érelmeszesedést és talán, az egyik legfontosabb tulajdonságuk, hogy fiatalító hatásuk van.
Az említett vegyületek jótékony hatását hosszú éveken át labor körülmények közt vizsgálták világszerte. Ezek közül az egyik, a Seven Country Study, amely 25 éven át tartott több országban. A kutatás eredménye, hogy azok a betegek, akik szív-és érrendszeri panaszokkal küzdöttek, a több éven át tartó flavonoid fogyasztást követően, szinte tökéletesen kigyógyultak a betegségükből. Vagyis a kutatás egyértelműen bizonyította, hogy a flavonoid fogyasztás csökkenti a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázatát.
Az antioxidánsok nem csak a szív-és érrendszeri betegségekkel szemben veszik fel a harcot, hanem különféle emésztési zavarokban segítenek, regenerálják a sejteket, így a bőrünk, a hajunk, a körmeink is újjászületik. Ezen kívül a terhesség folyamán kiemelkedően fontos, hogy minél több antioxidáns tartalmú élelmiszert fogyasszunk.
Ezeket az antioxidánsbombákat fogyasszuk minél gyakrabban:
– Étcsokoládé hihetetlen magas szintű polifenol antioxidáns tartalmaz, egyes kutatások szerint, ez jobb antioxidáns forrás, mint a gyümölcsök.
– A céklában és a vörös áfonyában megtalálható a flavonoid antioxidáns, mely segíti a sejtek regenerálódását.
– Citrusfélék, amelyek C-vitamin tartalma segíti az immunrendszer megerősödését.
– Szeléntartalmú élelmiszerek, mint például vörös húsok, halak, kagylók, fokhagyma és a máj.
– E vitamint tartalmazó ételek, mint az olajos magvak, a spenót, a brokkoli, a spárga és a búzacsíra.
– Az A vitaminban dús élelmiszerek, mint répa, sütőtök, édesburgonya, mangó, papaya, kelkáposzta, kajszibarack és paradicsom.