Egészség

A művészet hatékony gyógyszer

Számos betegségre adhat gyógírt a kulturális és kreatív tevékenység - állapította meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális irodája, miután áttanulmányozott 900 kutatást.

Tánc, éneklés, múzeumlátogatás – csak néhány művészi tevékenység, amely több testi és lelki betegség esetén is segíthet meggyógyulni. Például demencia esetén a tánc és az éneklés javíthatja a koncentrálást és az emlékezetet.
A WHO első esetben vizsgálta a művészeteknek az egészségre gyakorolt hatását. A Koppenhágában és Helsinkiben egy időben publikált jelentés, a Health Evidence Network (HEN) az eddigi legátfogóbb módon vizsgálta a témát. A vizsgált 900 publikáció összesen több mint 3 ezer kutatás eredményét tartalmazza.

A művészet gyakorlása segíthet gyógyulni. Fotó: shutterstock/Syda Productions

-A műélvezet vagy a művészi alkotó tevékenység olyan ádáz betegségekre adhat választ, mint a diabétesz, az elhízás vagy az elmeállapot rendellenességei – idézte Piroska Östlin, a WHO ideiglenes regionális igazgatójának szavait az MTI.
-A művészetek képesek megoldást kínálni olyan problémákra, amelyeket a hagyományos orvosi gyakorlat képtelen kezelni – tette hozzá a magyar származású egészségügyi szakember.
A jelentés szerint a cukorbetegek kordában tudják tartani vércukorszintjüket akár stresszes helyzetben is zenehallgatás segítségével.
Az is bebizonyosodott, hogy azok a gyerekek, akiknek a szülei mesét mondanak elalvás előtt, hosszabb időt töltenek alvással éjszaka és jobban tudnak koncentrálni az iskolában nappal.
A zenehallgatás vagy a kézműves tevékenység kiegészítheti vagy javíthatja a hagyományos orvosi kezelést. Csökkenthetik a rákterápiák mellékhatásait, mint például az aluszékonyság, az étvágytalanság, a légzési nehézség vagy a hányinger.
A csoportos művészi tevékenységnek is jótékony hatása lehet, ilyen például a színjátszás. Az iskolai színjátszócsoportok “mellékhatása”, hogy csökkentheti az iskolán belüli egészségtelen versengést és a gyerekek közti megfélemlítést.
A WHO/Europe jelentése öt kategóriában vizsgálta a művészetek egészségre gyakorolt hatását. Az előadóművészetekben, amely a zene, tánc, éneklés, színház. A képzőművészetekben, amelybe tartozik a kézművesség, formatervezés, festészet, fotó. Az irodalomba sorolták az olvasást, írást, irodalmi fesztiválok látogatását. A kultúra kategóriába került a múzeum-, koncert- és színházlátogatás. Végül az online művészetekbe az animáció és a digitális művészet kapott helyet.