Egészség

Érdeklődsz a keleti gyógyászat iránt? Ezeket kell tudnod róla!

Egyre népszerűbb az ázsiai gyógyászat, amely szerint jobb megelőzni a betegségeket, mint a már kialakultakat gyógyítani. Persze az sem lehetetlen, csak más módszerrel, mint amihez hozzá szoktunk.

A kínai orvostudomány az európainál spirituálisabb életszemléletet vall, a felfogásuk szerint a test és a lélek összeolvad, így a test gondjai a lélek fájdalmait tükrözik. A kínai szemlélet szerint, az emberekben rejlő chivel, vagyis életerő-energiával képesek vagyunk meggyógyítani magukat. A távol-keleti gyógyászat szerint a lelki eredetű gondok megoldása az elsődleges. Ugyanis, ha valaki már betegen gyógyszerekhez fordul, az olyan mintha szomjasan kezdene el kutat ásni. Persze még ilyenkor sem kell feladni azért.

A tai chi egészségmegőrző hatását érdemes kipróbálni. Fotó: shutterstock/May_Chanikran

A keleti orvoslás legfontosabb mottója, hogy elsősorban nem az a fontos, hogy a tüneteket eltompítsák, inkább az elsődleges az, hogy a beteget mind fizikailag, mind szellemileg és lelkileg annyira megerősítsék, hogy az képes legyen saját erejéből legyőzni a betegséget.

Az ősi Kínában az orvostudományon belül nem a sebész vagy az általános orvos állt a legmagasabb helyen, hanem az úgynevezett bölcs. A bölcs szellemileg és spirituálisan kezelte a betegeket, hogy azok képesek legyen harmóniában élni a természettel és a környezetükkel. Az általános orvos pedig, a betegségeknél fellépő tüneteket gyógynövényekkel és akupunktúrás kezelésekkel enyhítette.

A kínai gyógyászatban a leggyakrabban használt gyógynövények – többek között – a szűztea, a ginzeng, a gyömbér, az algák, a galagonya és a halolaj. Mindezeket itthon is kipróbálhatod különböző betegségekre, de előtte érdemes természetgyógyásszal konzultálnod, hogy valóban hatékonyan gyógyulhass.

A keleti mozgáskultúra egyik kiemelkedő formája pedig a thai chi, amely kifejezetten az életenergia felszabadításának művészete. Magyarországon is megtanulhatod, számos helyen oktatják. Érdemes kipróbálni, mert igen szelíd, de hatékony mozgásforma.

Az akupunktúra tudománya ma már elfogadott és hazánkban is alkalmazzák. Ennek során vékony tűkkel stimulálnak energiapontokat bizonyos ideig az emberi testben. Bár fájdalmasan hangzik, de valójában egyáltalán nem az. Ráadásul létezik már a tűmentes akupunktúra, amikor nyomással vagy elektromosság segítségével stimulálják a megfelelő pontokat.

Mindezeket a módszereket választhatod a hagyományos orvoslás kiegészítőjének is.