Egészség

Ezért vacsorázz 6 óra előtt

Egy új kutatásból kiderül, hogy nemcsak a pluszkilók elkerülése végett érdemes korán vacsorázni, hanem azért is, hogy megőrizzük szívünk egészségét.

Szívünk egészsége miatt fontos, hogy mit eszünk, de az sem mellékes, hogy mikor – világítottak rá friss tanulmányukkal a Columbia Egyetem kutatói. A tudósok 112 nőt vontak be kutatásukba, a hölgyek átlagéletkora 33 év volt.

Hat után már nem érdemes vacsorázni. Fotó: shutterstock/nd3000

A tudományos munka legelején mindenki kapott egy pontszámot a szíve egészségére vonatkozóan, melyet személyre szólóan számoltak ki a tudósok – például olyan paraméterek alapján, hogy az adott nő dohányzik-e, mennyit mozog, hogyan szokott táplálkozni. Az alanyoknak ezután egy hétig elektronikus étkezési naplót kellett vezetniük, melybe nemcsak azt írták be, mit ettek aznap, hanem azt is, hogy pontosan mikor.

A tudósok egy évig követték nyomon a hölgyeket, majd a kutatás legvégén szintén arra kérték őket, hogy egy hétig vezessék az első héthez hasonlóan az elektronikus étkezési naplójukat. Legvégül pedig még egyszer kiszámolták minden alany „szívegészség-pontszámát”

A számolgatás, valamint az eredmények összegzése nem volt hiábavaló: a kutatók előtt felsejlett a lehetséges összefüggés a vacsora időpontja és a szív egészsége közt. Azt látták, hogy akik este 6 óra után ültek le, és vacsoráztak meg rendesen – vagyis ekkor fogyasztották el a napi kalóriabevitelük egy jelentős részét –, azoknak általában több súlyfelesleggel, magasabb vérnyomással és –vércukorszinttel kellett megküzdeniük. Ezek egyrészt önmagukban is komoly egészségügyi problémákat jelentenek, másrészt pedig növelik annak veszélyét, hogy szívbetegség alakuljon ki.

Ha este 6 után jutsz csak oda, hogy vacsorázz, a kutatók nem határozták meg pontosan, hogy mennyi lehet az a kalóriahányad, amit még nyugodtan bevihetsz a szervezetedbe, más tudósok szerint viszont legfeljebb a napi ajánlott kalóriabeviteled 30 százalékát, vagyis körülbelül 600 kalóriát elfogyaszthatsz vacsorára.

A férfiak valamivel többet, maximum 750 kalóriát vihetnek be este a szervezetükbe – egy másik, a Harvard kutatói által jegyzett tanulmány szerint viszont nekik sem ajánlott későn enni, ha el akarják kerülni a komoly szívbetegségeket.