Egészség

A fogyókúrázók egyik legjobb barátja

A fogyókúrázók igazi barátja, de azért ennél sokkal többet tud a narancssárga gyökérzöldség. Nem minden gyerek rajong érte, a felnőttek viszont már kedvelik. Egészségünk érdekében együnk minél többet belőle.

A sárgarépa nélkülözhetetlen eleme például a húslevesnek és a finomfőzeléknek és persze még számtalan módon kerül ételeinkbe. Ugyanakkor nem csak az íze miatt érdemes gyakran fogyasztani ezt a zöldséget. Ugyanis számos betegségre hat pozitívan. Például a székrekedés és a hasmenés is elmúlhat a hatására, mert sok rostot tartalmaz – hívta fel a figyelmet a Szupermenta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal termékteszt oldala. Ezekben pedig van vízben oldódó és nem oldódó is. Hasmenés esetén javasolt reszelt sárgarépát enni, ugyanis a vízben oldódó rostok hatására hamarosan jobban érezhetjük magunkat. Ráadásul a hasmenés által elvesztett folyadék egy részét és az ásványi anyagokat is pótolhatja a répapüré. Ennek oka, hogy a sárgarépa bővelkedik káliumban, kalciumban, nátriumban és foszforban. Mindezen túl mérsékelheti a vastagbélrák kockázatát.

Fotó: shutterstock/Alina G

A sárgarépa vitamin tartalma is tekintélyes. Bőven tartalmaz B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamint és béta-karotin. Ez utóbbi alakul át A-vitaminná. A béta-karotin antioxidáns, vagyis véd a sejtkárosodást és idő előtti öregedést okozó szabad gyökök és különböző tumoros betegségek ellen.

Amikor pedig felölti az A-vitamin formáját, akkor jót tesz a szemünknek, ugyanis javítja a látásunkat, főleg szürkületben. Mindezen túl segít a bőrünk épségének megóvásában és javítja az UV-A sugarak elleni védelmünket.
A fogyókúrázóknak is jó barátja a sárgarépa. Mindazon túl, hogy ellátja őket vitaminnal és ásványi anyagokkal kiválóan segíti a súlycsökkenést. Ugyanis alacsony az energiatartalma. Tíz deka sárgarépában mindössze 40 kalória van, egy grammnyi fehérje és körülbelül 8 gramm szénhidrát. A sárgarépa több mint 80 százalékban pedig víz.

A Szupermenta oldalnak Antal Emese, a TÉT Platform szakmai vezetője elárulta, hogy kevés sárgarépát eszünk. – A hazai zöldségfogyasztási adatok megdöbbentően alacsonyak: átlagosan 330-350 gramm fejenkénti fogyasztás naponta, és egy friss felmérés szerint úgy tűnik, tízből csak hárman esznek minden nap zöldségféléket. Saját felméréseink is azt bizonyítják, hogy tisztában vagyunk a zöldségfélék fontos szerepével az egészséges táplálkozásban, mégis keveset eszünk belőlük. Az aktuális hazai táplálkozási ajánlás, az Okostányér® szerint viszont minden nap négy adag zöldségfélét és gyümölcsöt kellene fogyasztunk, ebből egyet nyersen. Minden főétkezéshez valamilyen színes zöldséget – például sárgarépát – érdemes enni, így sokat tehetünk az egészségünkért – hangsúlyozta a dietetikus.

Fotó: Pexels/ CC0 License

Bár a zöldségekből érdemes sokszor nyersen is enni, de a dietetikus szerint a sárgarépa béta-karotin tartalmának alig néhány százaléka hasznosul nyersen. Ezért főzve vagy párolva tanácsos megenni, egy kis zsiradékkal, mert ez is segíti a béta-karotin, az A- és az E-vitamin hasznosulását. Azt is tanácsolta, hogy ha lehet minél vékonyabban hámozzuk a sárgarépát, mert ennek a héja alatt található a legtöbb vitamin.

Jó tudni, hogy a napi béta-karotin szükségletünket már körülbelül 5 dkg sárgarépa vagy 1 dl sárgarépalé is fedezi.