Egészség

Halált okozhat az E-vitamin?

Az e-cigaretták beszüntetését kezdeményezte az American Medical Association (AMA). Ugyanis egyre többen kerülnek kórházba a használói közül, sőt emelkedik a halálos áldozatok száma is.

A hagyományos cigaretta egészség-barátabb megoldásaként született meg az e-cigi, amely használata során csupán vízgőzt állít elő. Legalább is ez volt a terv, aztán megszülettek az ízesített patronok is, amelyek egyre népszerűbbek lettek.

Fotó: shutterstock/Oleggg

Mostanában pedig egyre több hír érkezik arról, hogy az e-cigik egyre több esetben rejtélyes tüdőbetegséget okoztak fiataloknál. Ráadásul egyre többen halnak bele a szövődménybe.

Éppen ezért az Amerikai Orvosi Szövetség sürgeti az e-cigaretták azonnali beszüntetését az USA-ban – közölte a Daily Mail. Véleményük szerint ugyanis még mindig keveset lehet tudni arról milyen hatása van valójában rövid és hosszú távon ezeknek az e-cigarettáknak.

-Nem a boltokban kapható e-cigaretta patronokkal van a probléma, hanem a feketepiacon kapható füves e-cigik összetevőivel – állítja Gregory Conley, az American Vaping Association elnöke.

Ezek tiltott és kábítószer-kereskedők által összeállított, szennyezett THC-t tartalmazó olajpatronok. Ezekben pedig E-vitamin-acetát van – fedezték fel a Centers for Disease Control and Prevention kutatói.

A tudósok szerint ezt belélegezve a tüdőhöz tapad és kémiai úton égési sérüléseket okoz a légszőszervben. Ragacsos anyagként a tüdőben marad.

Ezt az anyagot csak a közelmúltban kezdték használni sűrítő anyagként ezekben az illegális patronokban. Noha az E-vitamin biztonságos, mint vitamin pirula vagy olajként a bőrre kenve, de a belélegzése meglehetősen ártalmas.

A felfedezést látszik igazolni az is, hogy a betegek többsége azt állította: “füves” e-cigit szívtak és ezeket a patronokat a barátaiktól szerezték be vagy a fekete piacon vásárolták meg.

Az e-cigaretta először az Egyesült Államokban jelent meg több mint egy évtizeddel ezelőtt. Népszerűsége szinte tarolt annak ellenére, hogy hosszú távú hatásairól keveset tudtak a használóik.