Egészség

Az egészséges életmód segítheti a túlélést

A rákbetegeknél elengedhetetlen az egészséges életmód kialakítása - erre a megállapításra jutottak kutatók. Nem csak az állapotuk javítása miatt, hanem azért, hogy további betegséget előzzenek meg.

A daganatos betegeknél megnő a szív- és érrendszeri problémák kockázta állapította meg a European Heart Journal elemzése. Több mint tíz százalékuk halálát nem a rák, hanem szívbetegség okozza
Összesen hárommillió amerikai beteg adatait elemezték, akiket 28 féle rákkal diagnosztizálták az elmúlt 40 évben.

Fotó: shutterstock/kudla

Mindezek mellett azonban nő a betegek túlélési aránya, de a tudósok kiemelték, hogy nagyobb gondot kell fordítani a betegek kardiovaszkuláris állapotának folyamatos ellenőrzésére.

A rákos betegeknél a szív- és érrendszeri kockázat a kemoterápia és a sugárkezelés miatt az első évben magas volt. De a kockázat később is magasabb maradt a rákkal nem diagnosztizált népességhez képest. A tanulmány szerint a daganatos betegek „állandóan a megnövekedett kockázatnak voltak kitéve” – idézte a BBC News-t az MTI.

A kutatást vezető Nicholas Zaorsky, az amerikai Penn Állami Rákintézet sugárterápiás onkológusa rámutatott, hogy ez a felismerés segíthet abban, hogy a páciensek egészséges életmóddal csökkenthessék a szív- és érrendszeri betegség kialakulását, s egyúttal a daganat visszatérésének kockázatát is.

A kutatók nem tudják a jelenség pontos okát, de úgy vélik közrejátszik a kemoterápia és a sugárkezelés, de az életmód is.

A Brit Szívalapítvány orvosigazgatója, Metin Avkiran hangsúlyozta, hogy a rákbetegséget kezelő orvosoknak és a kardiológusoknak a kezdetektől együtt kell működnie, és kialakítani egy olyan korai stratégiát, amely minimalizálja a rákot túlélő betegek szív- és érrendszeri problémáinak kialakulását.