Egészség

Legalább 11 ezer nő életét mentették meg

Az elmúlt 17 évben több ezer nő életét mentették meg Magyarországon, köszönhetően a szervezett emlőszűrésnek. A diagnosztika ingyenes minden 45-65 év közötti nő számára.

Az ingyenes emlőszűréssel 2002-óta 11 ezer rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak, amelyek nagy része korai stádiumban jól műthető volt. Így mentették meg sok nő életét – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága az Országos Sajtószolgálaton keresztül.

Fotó: shutterstock/Gorodenkoff

Azért, hogy a daganatos betegségek és az abból adódó halálozás csökkenjen, Magyarországon a 45-65 év közötti nők kétévente meghívót kapnak ingyenes emlőszűrésre. Ugyanígy a vastagbél- és méhnyak szűrés is ingyenes kétévente.

Emlődaganatban évente mintegy kétezer nő veszti életét és 6600 új esetet diagnosztizálnak.
Az érintett korosztályból évente mintegy 550 ezren kapnak meghívólevelet mammográfiára. A Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter által meghirdetett új egészségkultúra program részeként a tárca célja, hogy a részvételi arányt a nemzetközi ajánlás szerinti hetven százalék fölé emeljék.

Ha te is az érintett korosztályba tartozol és kaptál meghívót a szűrésre, ne hanyagold el. Az egészséged érdekében érdekében vizsgáltasd meg magad.

Ne feledd, a korai szakaszban felismert melldaganat jól gyógyítható.