Egészség

Nem biztos, hogy jót tesz, ha már karácsonyi dalokat hallgatsz

Meghozhatják a hangulatot, de szakértők szerint negatív következménnyel is járhat, ha már most karácsonyi dalok szólnak körülötted mindenhol.

Sokan már elkezdtük feltenni az ünnepi dekorációt, és bizony egyre többször szólalnak meg a karácsonyi dalok is a lejátszókból. Hiába, közeleg a karácsony, és többségünk fontosnak tartja, hogy időben elkezdjünk erre hangolódni.

Fotó: shutterstock/MergeIdea

Azonban nem biztos, hogy az idejekorán elkezdett, mértéktelen karácsonyi zenehallgatás csak jó hatással lehet ránk. Sőt, egy, a Health24 által idézett klinikai pszichológus, Linda Blair szerint a mentális egészségünket is komolyan befolyásolhatja – szorongást válthat ki az ilyen zenék folyamatos hallgatása.

„A karácsonyi dalok azt az érzést kelthetik bennünk, hogy csapdába estünk. Arra emlékeztetnek minket, hogy mennyi dolgunk van még az ünnepekig: ajándékokat vásárolni, ételt készíteni szeretteinknek, ünnepi összejöveteleket szervezni” – magyarázta a szakértő, hozzátéve, hogy az üzletek ettől is nagyobb hasznot remélnek, mert impulzusvásárlásokra sarkallhatják a vevőket.

Akár egyetértesz ezzel a szakértői véleménnyel, akár nem, szerintünk két dolgot mindenképp megtehetsz karácsony előtt. Az egyik, hogy menj listával az üzletekbe. Ha esetleg nyugtalanság fogna el a számos teendőre gondolva, a listádra pillantva megnyugszol – látni fogod, hogy készülsz, konkrét ajándékötleteid vannak, stb.. Másrészt az impulzusvásárlástól is megóvhatod magad.

A másik dolog, amit megtehetsz, hogy ha kedved tartja, azért bekapcsolod a karácsonyi zenéket. Ha tudatosítod magadban, hogy ez most csak a családod és a te szórakozásodat szolgálja, mindannyiótokat örömmel tölti el, és magát az ünnepvárást, a karácsonyi hangulatot fokozza, akkor egész biztosan jó érzések kapcsolódnak majd a karácsonyi dalokhoz.