Egészség

Látás ajándékba

A látás romlása sok hátránnyal járhat, főleg akkor, ha nem kezelik megfelelően és időben. Ezért fogtak össze és indult útjára egy, a legmodernebb technikával felszerelt gyermekszemészeti szűrőbusz.

Sok kellemetlenségtől és akár komoly következményektől is megmenekülhet az, akinek látásromlását időben észre veszik és kezelik. Mindezért már hosszú ideje októbert a Látás hónapjának szentelték. Ebben az időszakban ingyen vizsgálják meg a páciensek látását számos optikában.

Fotó: shutterstock/baranq

Azért, hogy olyan gyerekek is részesülhessenek szemészeti ellátásban, akik nehéz helyzetben vannak, program indult. A kezdeményezés a Belügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikája és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat együttműködésében valósul meg. Ennek keretében Európa egyik legmodernebb gyermekszemészeti szűrőbusza elindul a háromszáz legnehezebb helyzetű településre. Az ott élő rászoruló családok gyermekei vizsgálaton vehetnek részt és amennyiben szükséges ingyen kaphatnak szemüveget – tudatta az MTI.

A program a Látás ajándékba elnevezésű kezdeményezésből nőtte ki magát, amelyet a szeretetszolgálat indított tíz évvel ezelőtt. Ez idő alatt ötezer szemüveget adtak ajándékba a rosszul látó gyerekeknek. A szeretetszolgálat kérte az államtitkárság közbenjárását egy gyermekszemészeti vizsgáló járműhöz, ezért átalakítottak egy mammográfiás szűrőbuszt.

A szűrőbusz és a rajta utazó optometrista szakemberek a települések iskoláiba és óvodáiba látogatnak el. A vizsgálatok alatt videokonferencia keretében szemész szakorvos is rendelkezésre áll, aki online megtekintheti a műszeres vizsgálati eredményeket. Ha pedig szükséges személyesen is elviszik szakorvoshoz az érintett gyerekeket.

A szűrő programra azért volt szükség, mert kiderült, hogy a leszakadó településeken élő gyermekek látásromlását sokszor éveken át senki nem vette észre. Mindez azt okozta, hogy tíz gyermekből kettőnél ez maradandó károsodást okozott.